Muistot

Laila Blässar 1933–2018

Diplomikirjeenvaihtaja

Diplomikirjeenvaihtaja Laila Blässar (o.s. Jokinen) kuoli aivoinfarktiin 10. joulukuuta 2018. Hän oli 85-vuotias, syntynyt Helsingissä 1. kesäkuuta 1933.

Blässar valmistui diplomi­kirjeenvaihtajaksi Hankenilta vuonna 1953. Hän toimi sihteerinä eri vuosikymmeninä useilla työnantajilla. Blässar oli varsin kielitaitoinen ja toimi muun ­muassa Jugoslavian suurlähettilään sihteerinä ja tulkkina. Aviomiehen työ vei Lailan vuosiksi ulkomaille, ensin Egyptiin ja myöhemmin Australiaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Blässar toimi useita vuosia Thomesto-konserniin kuuluvassa Thomekossa. Suomen Lastulevy-yhdistyksessä monipuoliset työtehtävät ja yhteydenpito tehtaisiin olivat Blässarille erityisen antoisia. Siitäkin huolimatta, että asiakkaiden valitellessa lastulevyjen liimassa olevasta formaldehydistä aiheutuneista aller­giavaivoistaan, usein juuri sihteeri määrättiin tyynnyttelemään asiakkaita.

Työn ohessa Blässar aloitti aktiivisen vapaaehtoistyön. Hän oli Herttoniemen Inner Wheel -klubin perustajajäsen vuonna 1979 ja toimi sen presidenttinä kaksi kertaa. Herttoniemen klubin lakattua Blässar siirtyi 2006 Kallio-Berghäll-klubiin. Hän toimi myös sen presidenttinä, jonka jälkeen hänet valittiin klubin kunniajäseneksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Blässar oli hyvin aktiivinen klubin toiminnassa ja keräsi innolla varoja klubin hyväntekeväisyystavoitteisiin, joiden pääkohteena oli huumekoirien hankinta viranomaiskäyttöön. Naisten keräämistä pienistä rahapuroista rahoitettiin 30 koiraa tullille ja poliisille.

1990-luvulla Blässar oli neljään piiriin jaettujen Inner Wheel- klubien piiri 142:n puheenjohtaja. Tehtävä vei mukaan myös IW:n kansainväliseen toimintaan. Etenkin uudelleen itsenäistynyt Viro oli tärkeä auttamisen kohde. Inner Wheelin tarkoituksena on vaalia aitoa ystävyyttä, palvelemisen ihannetta ja kansojen keskeistä yhteisymmärrystä.

Toinen sydäntä lähellä ollut vapaaehtoistyö liittyi Lastenlinnan ystäviin, jonka puheenjohtajana Blässar oli 17 vuotta. Vuosina 1970–2016 toiminut yhdistys keräsi varoja lapsipotilaiden harrastus- ja terapeuttiseen toimintaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Blässar oli asioihin paneutunut, aikaansaava ja ahkera puheenjohtaja. Hänelle on myönnetty Suomen Leijonan ritarikunnan ritarimerkki.

Laila oli erittäin sukurakas, uskonnollinen ja perinteistä kiinni pitävä. Lapset merkitsivät hänelle paljon. Hänen lähipiiriinsä kuuluivat aviopuoliso, kolme tytärtä ja kahdeksan lastenlasta.

Marja Suomela

Liisa Pirhonen

Hanna Blässar-Fischer


Kirjoittajat ovat Laila Blässarin yhdistyskollegoja ja tytär.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet