Muistot

Pirkko Aario 1934–2018

Hammaslääkäri ja taiteilija

Taiteilija, hammaslääkäri Pirkko Aario kuoli lyhyen ja vaikean sairauden murtamana 14. joulukuuta 2018 Laakson sairaalassa Helsingissä. Hän oli 83-vuotias, syntynyt Hämeenlinnassa 15. joulukuuta 1934. Varhaislapsuuden Aario eli Hämeenlinnassa ja Helsingissä, josta paettiin sotaa perheen kesähuvilaan Iitin Vuolenkoskelle. Luonnontieteilijävanhempien luontorakkaus heijastuu myös Pirkon vuolenkoskelaisissa maalauksissa.

Sodan päätyttyä perhe muutti Turkuun isä-Leon saatua sieltä professorin viran. Pirkko Aario kirjoitti ylioppilaaksi Turussa. Hän olisi halunnut opiskella taidehistoriaa mutta isä ei uskonut taiteen elättävän ja suositteli hammaslääkärin ammattia.

Aario opiskelikin hammaslääkäriksi, mutta maalaustaidetta hän ei jättänyt. Hän aloitti taideopintonsa myös yliopiston piirustuslaitoksella ja Vapaassa taidekoulussa. Valmistuttuaan hammaslääkäriksi hän pyrki ja pääsi Suomen Taideakatemian kouluun, jossa toimi sittemmin plastisen anatomian opettajanakin.

Aariossa oli ihmeellistä voimaa ja järjestelmällisyyttä. Hän jakoi viikkonsa päiviin, milloin hoiti vastaanottoa ja milloin maalasi Maunulan-ateljeessa.

Hän havainnoi herkkänä ympäristöään rakentaen tunnelmallisia kokonaisuuksia hienoilla harmaiden sekoituksilla yhdistäen niihin puhtaita värejä. Hänen maalauksissaan on erityinen sointi.

Asetelmien aiheet saattoivat olla kananmunia tai kissoja, leipä ja juurekset, langat, lankakerät, lankarullat, neulat ja sukkapuikot. Aina kuitenkin oli kysymys värien ja valon luomista illuusioista.

Alkuaikoina Aario teki grafiikkaa, värikynäpiirustuksia, öljymaalauksia sekä paperi- ja esinekollaaseja. Myöhemmin hän siirtyi kokonaan öljymaalauksiin, joiden rinnalle nousi 2000-luvulla akvarelli ja kollaasit sekä pigmenttikokeilut.

Hänen teoksiaan on ollut esillä monissa museoissa, taidehalleissa ja gallerioissa kotimaassa ja ulkomailla. Hänellä oli useita yksityisnäyttelyitä Tukholmassa ja Kööpenhaminassa 1985–99 ja ryhmänäyttelyitä 2000-luvulla muun muassa Italiassa, Belgiassa, Pariisissa sekä Koreassa.

Aarion maalauksia löytyy esimerkiksi Heinolan, Hämeenlinnan ja Kuopion taidemuseoista, Helsingin, Järvenpään, Kuopion ja Wolfsburgin kaupungin kokoelmista sekä Musée du Petit Formatista Belgiasta.

Aario toimi Kuvataiteilijoiden tekijänoikeuksien yhdistyksen Kuvaston hallituksessa vuosina 1994–99. Hän oli Taidemaalariliiton, Kuvataiteilijaseniorien sekä Helsingin ja Viipurin taiteilijaseuran jäsen.

Pirkko oli innostunut Iitin kotiseutuhistoriasta ja koosti valokuvilla ja vanhoilla kirjeillä kuvitetun laajan aineiston sukunsa vaiheista Iitissä. Pirkko oli sivistynyt, sydämellinen ja säteilevä ihminen, joka elää meille maalauksissaan herkkänä taiteilijana ja näkijänä.

Matti Aario

Marjukka Paunila


Kirjoittajat ovat Pirkko Aarion veli sekä hänen ystävänsä ja taiteilijakollegansa.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet