Muistot

Tony Granholm 1966–2018

Korumuotoilija, kultaseppä

Korumuotoilija, kultaseppä Tony Granholm kuoli Helsingissä 17. joulukuuta 2018 52-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 29. syyskuuta 1966.

Granholm tuli töihin Kalevala Koruun 1993. Hän oli edellisenä vuonna valmistunut kultasepäksi Lahden muotoiluinstituutista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alusta pitäen hän oli korujen valmistamisen ohella kiinnostunut mallistojen kehittämisestä ja korujen suunnittelusta.

Ensimmäinen ”suuri” tuote syntyi, kun Kalevala Korussa järjestettiin suunnittelukilpailu vuonna 1997. Sen Granholm voitti Hirvenpää-kaulakorullaan. Innoituksen koruun hän oli löytänyt Kansallismuseosta, kivikirveestä. Sarja laajeni, ja sitä tehtiin myös kultaisena, eleganttina kaulakoruna.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seuraava iso juttu oli taas kilpailun voitto, Talon sydän. Se tehtiin, kun Kalevala Koru muutti uusiin tiloihin Kalevala Kartanoon. Vuosi oli 2001.

Granholmin ajatus oli, että talon merkityksen luovat ne ihmiset, jotka talossa työskentelevät; se pieni sydän, joka heiluu ison sydämen suojassa.

Granholmin suunnittelijaura Kalevala Korussa oli monipuolinen ja mittava. Hän teki alku­aikoina myös muutamia malleja Kaunis Korulle. Merkittävä oli Itämeren hyväksi suunniteltu Meri. Veneily ja meri olivat Granholmille tärkeitä. Myöhempiä mallistoja olivat mm. Väinö ja Torin vasara. Vuonna 2009 Granholm sai arvostetun Vuoden kultaseppä -palkinnon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Granholm rakasti piirtämistä ja sitä tunnetta, kun jotain uutta on syntymässä vasta aavistuksen omaisena luonnoksena mielessä. Hän mainitsi useissa haastatteluissa viihtyvänsä veteen piirrettyjen viivojen äärellä, hänen muotoilunsa ei pohjautunut varmuuteen vaan aavistukseen. Hänen koruluonnoksensa olivat jo taideteoksia itsessään.

Hän oli myös taitava kultaseppä, joka tunsi materiaalin ja muodon lainalaisuudet ja pystyi saattamaan korut itse tuotantovalmiiksi. Hänellä oli pitkä kokemus kultasepän työstä sarjatuotannossa, mikä näkyi taidokkaina yksityiskohtina valmiissa koruissa. Hän tavoitteli muotokielessään ajattomuutta ja oli kiinnostunut ornamentiikasta ja historiallisista aiheista.

Työtoverina ja muotoilija­kollegana Tony oli älykäs keskustelija, joka kykeni kerta toisensa jälkeen haastamaan valtavalla tietomäärällään. Hän oli kiintynyt Kalevala Koruun ja korulaisiin. Kalevala Korusta tuli hänelle sydämen asia.

Kirsti Doukas

Marja Usvasalo


Kirjoittajat ovat Tony Granholmin kollega ja esimies.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet