Muistot

Pekka Kuusniemi 1935–2018

Kirkkoherra

Pappi ja kirkkoherra Pekka Olavi Kuusniemi kuoli 83-vuotiaana Espoossa 28. joulukuuta 2018. Hän oli syntynyt Kokkolassa 29. heinäkuuta 1935.

Verkkainen pohjalainen tapasi vilkasliikkeisen helsinkiläisen Ruth Nikolaisen, ja häitä vietettiin 1965 Espoon tuomiokirkossa. Perheeseen syntyi neljä lasta ja kahdeksan lastenlasta.

Kuusniemi työskenteli nykyisessä Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa ensin pappina 1962–1973 ja sitten kirkkoherrana 1980–2000. Kuusniemi toimi Pusulan maalaisseurakunnan kirkkoherrana 1973–1978 ja työskenteli elämänsä aikana myös ulkomailla, mm. YK:n rauhanturvajoukkojen pappina Kyproksella sekä turistipappina Floridassa ja Costa Blancalla.

Kuusniemi uskalsi kyseenalaistaa totuttua. Hän uudisti roh­keasti seurakuntaelämää. Työ­tovereiden mukaan Kuusniemi oli originelli ajattelija, joka antoi esimiehenä vapautta ja vastuuta sekä tarpeen tullen selvät ohjeet.

Kuusniemi osoitti luovaa kädentaitoa monin tavoin. Pusulassa vihannekset kasvatettiin luomuna. Oli hanhia, kaneja, kissoja ja lampaita. Kyntämiseen käytettiin omaa hevosta, jolla lapset saivat myös ratsastaa. Espoossa vanha omakotitalo kunnostettiin persoonalliseksi kodiksi. Kuusniemi korjasi kodinkoneet itse ja auttoi avuliaasti korjaustöissä myös lapsiaan.

Vaimolleen hän valmisti ­uudet kengänkorot auton vanhoja rengaskumeja hyödyntäen. Hän oli erityisen taitava korjaamaan autoja, ja ikimuistoisiin matkoihin kuului Euroopan matka omalla bussilla, jonka Kuusniemi oli kunnostanut asunto­autoksi.

Isänä hän antoi tilaa tehdä omia ratkaisuja ja olla oma itsensä. Vaikeissa elämäntilanteissa hän osasi tukea ja asettua toisen asemaan. Hyvän ihmistuntemuksensa ansiosta häneltä sai tarvittaessa viisaan neuvon elämän vaikeuksissa. Hänessä säilyi vaatimattomuus ja nöyryys loppuun saakka.

Kuusniemi oli taitava puheiden kirjoittaja ja myös ilmaisultaan vakuuttava. Hän julkaisi eläkeläisenä Ykkösmessu-teoksen omista puheistaan. Hänestä papin tehtävä on tuoda kristillistä sanomaa esille mahdollisimman ymmärrettävällä tavalla.

Ymmärrettävyys toteutui hänellä puheiden hyvänä valmisteluna sekä arkikristillisyytenä. Siinä, miten taivaallisista asioista voi puhua maallisella tavalla ja toisaalta arkisista asioista voi löytää niiden hengellisen merkityksen.

Kuusniemi kirjoitti kuolemasta: ”Kuolema on kyllä todellinen ja julma. Se päättää ihmisen ajallisen elämän. Se katkaisee näkyvän yhteyden toiseen ihmiseen – kaikkein lähimpäänkin. Mutta kuolema ja sen mahti on sittenkin näennäinen, sillä uskossa, toivossa ja rakkaudessa kuolemaa ei olekaan.”

Juhana Kuusniemi

Marjaana Kuusniemi-Korhonen


Kirjoittajat ovat Pekka Kuusniemen lapsia.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet