Muistot

Tuomo Tormulainen 1954–2019

Kansalaisaktivisti

Kansalaisaktivisti Tuomo Erik Tormulainen kuoli 64-vuotiaana Kontiolahdella 17. tammikuuta 2019. Hän oli syntynyt Kajaanissa 6. syyskuuta 1954.

Tormulainen kiinnostui yhteiskunnallisista asioista 1970-luvun alussa. Suuri joukko Joensuun norssilaisia liittyi Karjalan sosialistiseen nuorisoliittoon (SKDL/SKP:n nuorisojärjestö), ja moni heistä nousi tuolloin maakunnan merkittävimmän poliittisen nuorisojärjestön johtotehtäviin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Entisenä partiopoikana Tormulainen paneutui varhaisnuorisotyöhön. Hän oli mukana ­pioneerityössä pitkälle 2000-luvulle.

Tormulainen opiskeli psykologiaa ja kasvatustieteitä Joensuun korkeakoulussa. Hän työskenteli 1970–1990-luvuilla korkeakoulussa ja sittemmin yliopistossa monissa tutkimus- ja kehittämisprojekteissa, esimerkiksi psykologian kokeellisen laboratorion kehittämis- ja rakentamistehtävissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tekniikasta kiinnostuneena hän opetteli atk-ammattilaiseksi. Jo yliopistossa hänen tehtävänsä liittyivät usein tietotekniikkaan. Tormulainen teki suurtyön ns. kolmannella sektorilla atk-suunnittelijana. Sosiaali- ja terveysturvan keskusliiton palveluksessa hän kehitti Joensuun Kansalaistalon tietoyhteiskuntaympäristön, esimerkiksi nettikahvilan ja Joensuun Nettitori 2000:n.

Kylätoimintaan Tormulainen osallistui aktiivisesti ja monipuolisesti Jakokoskella. Hän oli useita vuosia Joensuun seudun Leader-yhdistyksen hallituksessa ja työjaostossa. Harrastuksikseen Tormulainen ilmoittikin mm. maalaiselämän, kylätoiminnan ja monenlaisen vapaaehtoistyön.

Tormulainen oli Pohjois-Karjalan aikaansaavimpia kansalaisaktiiveja. Hän oli loppukesästä 1980 toimineen Hattuvaara-liikkeen ja 2006–2013 toimineen uraanikaivosten vastaisen kansalaisliikkeen keskeinen puurtaja. Tulostakin tuli: vesakkomyrkkyjen lentolevitys lopetettiin paljolti Hattuvaaran tapahtumien ansiosta, ja uraanikaivosta havitelleet vetäytyivät Kontiolahden ja Enon alueelta hankkeen laajan vastustuksen vuoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uraaniliikkeessä Tormulainen kasvoi – perehtymällä itsenäisesti lainsäädäntöön ja kaivostoimintaan – arvostetuksi ja valtakunnallisesti käytetyksi asiantuntijaksi. Hänen esimerkkinsä opettaa, ettei aktivismi ole vain jonkun tavoitteen ajamista sinänsä, vaan sen tulee olla myös perehtymistä asian eri puoliin, kykyä keskustella asiallisesti myös niiden kanssa jotka eivät ole samaa mieltä. Näin kansalaistoiminta saa vaikuttavuutta, ei vain näkyvyyttä.

Ennen kaikkea Tuomo Tormulainen oli luontoihminen. Hän rakasti asumista metsän keskellä Jakokosken Kontiovaarassa. Sienestys oli hänen intohimonsa.

Tuomo opetti lapsensa liikkumaan metsässä pelkäämättä ja kaikkea elollista arvostaen ja kunnioittaen. Saman opin jakaminen lastenlapsille jäi kesken.

Pahimmaksi uuvuttavassa sairaudessaan – Parkinsonin taudin PSP-muoto – hän pari vuotta sitten sanoi sen, ettei pysty enää kuljeksimaan metsässä.

Matti Ronkainen

Kirjoittaja on Tuomo Tormulaisen pitkäaikainen ystävä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet