Muistot

Robert Ryman 1930–2019

Taidemaalari

Yhdysvaltalainen taidemaalari Robert Ryman kuoli New Yorkissa 8. helmikuuta 2019. Hän oli 88-vuotias, syntynyt Tennesseen Nashvillessä 30. toukokuuta 1930.

Ryman oli itseoppinut taiteilija. Hän kiinnostui taiteesta työskennellessään salivalvojana New Yorkin Modernin taiteen museossa 1953–1960. Myös ensimmäisen vaimonsa, taidehistorioitsija Lucy Lippardin, hän tapasi museossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ryman debytoi yhteisnäyttelyssä Guggenheim-museossa New Yorkissa 1966 ja nousi nopeasti minimalismina tunnetun taidesuunnan kärkinimiin.

Hän tuli tunnetuksi neliönmuotoisista ja kauttaaltaan valkoisista maalauksista, joista on poistettu kaikki kuvallinen ja kertova.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ryman työskenteli kuin insinööri ja pelkisti maalauksen perustekijöihin, jotka ovat yhteisiä kaikille maalauksille, oli kyseessä taistelukohtaus, asetelma tai abstraktio.

Taidehistorioitsija Yve-Alain Bois on verrannut Rymanin taidetta yhtälöön: kun lasketaan yhteen sivellin, valkoista maalia, valittu maalauspohja sekä tapa, jolla nämä kolme on yhdistetty, saadaan tulokseksi maalaus. Ja toisin päin: kunkin osatekijän osuus on mahdollista päätellä pelkästään maalausta katsomalla.

Tämä saattaa kuulostaa kuivalta, mutta Ryman käytti poikkeuksellisen laajaa maalausvälineiden kirjoa ja valtavaa määrää erilaisia maaleja ja pohjamate­riaaleja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suuret museonäyttelyt ovat nostaneet esiin hänen taiteensa rikkauden ja monipuolisuuden vastakohtana yksittäisten teosten ankaruudelle. Valkoiset maalipinnat ovat herkkiä valaistuksen muutoksille, mikä saa niiden pinnat näyttämään eläviltä kuin vastasatanut lumi.

Johdonmukaisuus, jolla Ry­man keskittyi maalauksen teknisiin ja fyysisiin ominaisuuksiin sekä hänen tinkimättömyytensä taiteilijana ovat pysyvästi vaikuttaneet käsityksiimme niin maalauksen olemuksesta kuin taiteilijan työstä.

Ne ovat myös tehneet hänestä yhden kalleimmista nykytaiteilijoista ja tuoneet hänelle useita museonäyttelyitä Euroopan ja Yhdysvaltojen suurissa museoissa.

Suomessa Rymanin maalauksia on ollut esillä kerran, ARS 83 -näyttelyssä Ateneumissa 1983.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet