Muistot

Antti Matikkala 1979–2019

Historioitsija

Historioitsija, filo­sofian tohtori Antti Matikkala kuoli äkillisesti Helsingissä 14. tammikuuta 2019 39-vuotiaana. Hän oli syntynyt Oulussa 13. marraskuuta 1979.

Isän, Veikko Matikkalan, toimiessa kansanedustajana myös Helsinki oli tullut Antti Matikkalalle tutuksi. Ylioppilaaksi päästyään hän ryhtyi opiskelemaan historiaa Helsingin yliopistossa. Hän oli jo nuorella iällä kiinnostunut kunniamerkeistä, ja täydentäessään opintojaan Cambridgen yliopistossa hän väitteli tohtoriksi Britannian ritarikuntajärjestelmän synnystä.

Teos julkaistiin 2008. Matikkalalle myönnettiin sen johdosta Walburga von Habsburg Douglasin mukaan nimetty kansainvälinen palkinto.

Kotimaahan palattuaan Matikkala jatkoi tutkimuksiaan ensi alkuun Helsingin yliopiston tutkijakollegiumissa. Hän oli mukana järjestämässä kansainvälisiä symposiumeja Tukholmassa 2009 ja Helsingissä 2011 ja osallistui niihin liittyvän julkaisun Perspectives on the Honours Systems toimittamiseen.

Valtiolliset palkitsemisjärjestelmät ja erityisesti ritarikunnat olivat Matikkalan kiinnostuksen aiheena jatkossakin.

Vapaudenristin ritarikunnan historia oli julkaistu jo aiemmin, ja Matikkala sai tehtäväkseen Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien historian kirjoittamisen. Se julkaistiin 2017, ja samana vuonna ilmestyi myös hänen hyvin perusteellinen teoksensa jatkosodan aikana ulkomaalaisille myönnetyistä korkeista suomalaisista kunniamerkeistä.

Matikkalan tavoitteena oli laajentaa tutkimuksensa koskemaan Suomen valtiollista palkitsemisjärjestelmää kokonaisuudessaan. Kansallisarkistossa parhaillaan esillä olevan Suomen ritarikuntien 100-vuotisnäyttelyn kuraattorina toimiminen jäi kuitenkin hänen viimeiseksi työkseen.

Hän oli kiinnostunut myös heraldiikasta ja sotahistoriasta toimien muun muassa Heraldisen lautakunnan jäsenenä sekä Suomen Heraldisen Seuran puheenjohtajana. Englannin-vuosinaan hän oli myös Cambridgen yliopiston heraldisen ja genealogisen seuran puheenjohtaja, ja vuonna 2016 hänet valittiin kansainvälisen heraldisen akatemian täysjäseneksi.

Antti Matikkala oli suoraluonteinen ja asialleen omistautunut. Hänen lähipiiriinsä kuuluivat puoliso Mira ja kouluikäiset lapset Laura ja Elias.

Tuukka Talvio

Kirjoittaja on Antti Matikkalan ystävä ja Heraldisen lautakunnan entinen jäsen.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet