Muistot

Kalevi Ruokosuo 1929–2019

Arkkitehti

Arkkitehti Kalevi Ruokosuo kuoli Espoossa 14. tammikuuta 2019 89-vuotiaana. Hän oli syntynyt Hausjärvellä Mommilassa 1. kesäkuuta 1929.

Toimekkuutensa Ruokosuo osoitti jo poikasena perustamalla partiolippukunnan Mommilan Metsänpojat. Arkkitehdiksi hän valmistui Teknillisestä korkeakoulusta 1958. Opiskeluaikanaan hän oli aktiivinen teekkariyhteisön jäsen ja toimi myös korkeakoulun ylioppilaskunnan puheenjohtajana.

Myöhemmin Ruokosuo vaikutti mm. Suomen Teknisen Seuran valtuustossa, Suomen Arkkitehtiliiton hallituksessa ja valtuustossa sekä Suomen Konsulttitoimistojen Liiton hallituksessa

Opiskelun ohessa Ruokosuo työskenteli mm. Alvar Aallon sekä Auli ja Niilo Pulkan arkkitehtitoimistoissa ja jatkoi valmistuttuaan ensin Einari Teräsvirran ja sitten Esko Mäkelän toimistossa. Oma arkkitehtitoimiston hän perusti 1961.

Yhden huoneen tilaan Helsingin Fredrikinkadulla mahtui kolme piirustuspöytää ja piirustuslaatikoiden varaan pantu lauta, joka toimi neuvottelu- ja kahvipöytänä. Kahden teekkarin, ”orjan”, henkilöstö kasvoi, ja toimisto muutti väljempiin tiloihin ensin Mechelininkadulle, sitten Katajanokalle, Lauttasaareen ja Miestentielle Otaniemeen.

Arkkitehtitoimisto Kalevi Ruokosuo Oy, myöhemmin Ruokosuo ARKS:n toimistossa Miestentiellä työskenteli parhaimmillaan noin 60 arkkitehtia, piirtäjää ja avustavaa henkilöä.

Ruokosuon vanhin poika, arkkitehtiopiskelija Riku kuoli tapaturmaisesti vuonna 1980 vain 24-vuotiaana. Haaveet työn jatkumisesta perheessä musertuivat.

Ruokosuo myi toimistonsa 1989 mutta jatkoi sen palveluksessa vielä muutaman vuoden. Hän sai päättää työuransa johtamalla Helsinki-Vantaan lentoaseman kotimaan terminaalin suunnittelua 1992–1993. Ympyrä sulkeutui: hän oli tehnyt myös diplomityönsä Helsingin lentoasemasta.

Ruokosuo tunnettiin hyvänä asuntosuunnittelijana. Toimisto suunnitteli myös teollisuus- ja liikerakennuksia, kouluja ja päiväkoteja. Kostamuksen kaivoskaupungin asuintalot, asuntolat, koulut ja lastentarhat työllistivät vuosia.

Toimistossaan Kale keskittyi pääasioihin ja antoi vastuuta myös muille. Luottamus heijastui myönteisesti työpaikan ilmapiiriin. Kahvitauoilla juttu kulki. Ja kun juhlan aika tuli, Kale ja Pirkko-vaimo toimivat loistavana isäntäparina.

Kale, Pirkko ja lapset Riku, Minna ja Niko viettivät kesänsä Suomen saaristossa. Veneilyvuosia kertyi kaikkiaan 28. Valppaana luontoihmisenä Kale osasi yhä uudestaan osoitella kiintoisia havaintoja matkatovereilleen.

Mieluisa kohde oli myös Italia, jonka pikkukaupunkien vanha arkkitehtuuri vetosi hänen esteettiseen silmäänsä. Lapset ja lapsenlapset olivat hänelle hyvin rakkaita. He olivat aina tervetulleita isoisän eläkepäivinään rakentamalle kesämökille Inkoon Barösundiin.

Minna Ruokosuo

Yrjö Heinonen

Alpo Ikonen

Kirjoittajat ovat Kalevi Ruokosuon tytär ja hänen pitkäaikaisia työtovereitaan. Lisäys 18.2. klo 16.30: Ruokosuo johti 1992–1993 Helsinki-Vantaan lentoaseman kotimaan terminaalin suunnittelua.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet