Muistot

Kaarlo Autio 1932–2019

Kasvatustieteiden maisteri

Kasvatustieteiden maisteri, psykologi Kaarlo Erkki Antero Autio kuoli vanhuuden ja sairauden uuvuttamana Vaasassa 17. tammikuuta 2019. Hän oli 86-vuotias, syntynyt Alavieskassa 31. heinäkuuta 1932 kahdeksanlapsisen perheen esikoiseksi.

Autio joutui jo 11-vuotiaana muuttamaan rakkaasta lapsuudenkodistaan Kalajoelle, jossa hän aloitti vasta perustetun keskikoulun. Lukion hän kävi Ylivieskassa ja kirjoitti koulun ensimmäiseltä ylioppilasluokalta. Lukioaikanaan hän toimi Teinikunnan puheenjohtajana.

Oulussa suoritetun asepalveluksen jälkeen Autio aloitti kansakoulun opettajan opinnot Jyväskylän kasvatusopillisessa korkeakoulussa. Opintojensa ­aikana hän ahkeroi myös ylioppilaskunnan puheenjohtajana. Hänen kaudellaan Jyväskylään saatiin muun muassa Alvar Aallon suunnittelema uimahalli ja Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön palvelut.

Heti valmistuttuaan Autio opetti Ilomantsissa. Vuotta myöhemmin hän muutti perheineen Kokkolaan, jossa hän toimi ensin apukoulun opettajana. Valmistuttuaan kasvatustieteiden kandidaatiksi hän työskenteli ammatinvalinnan ohjaajana. Myöhemmin hän hankki myös laillistetun psykologin pätevyyden. Vuonna 1963 Autio siirtyi työvoimapiirin toimistopäälliköksi Vaasaan.

Autio oli aktiivisesti kehittämässä nykyisiä koulutuspolkuja ja ammatinvalinnan ohjausta Suomessa. Hän oli kiinnostunut oman alansa etujen ajamisesta ja toimi Psykologiliiton valtuuston puheenjohtajana.

Kodinperintönä eli sekä innostus laulamiseen että kiinnostus politiikkaan. Vaasan kaupunginvaltuustoon Autio valittiin ensimmäisenä keskustalaisena edustajana vuonna 1972. Sitä ennen hän toimi koulusuunnittelutoimikunnan puheenjohtajana, missä luottamustehtävässä hän vei Vaasassa läpi peruskoulu-uudistuksen.

Autio oli uuttera sekä työssään että vapaa-ajallaan. Armeijassa puhjennut diabetes ei koskaan lannistanut häntä.

Laulaminen ja kuorot olivat elämäntapa. Hän otti Kuula-opistosta laulutunteja viimeisiin vuosiinsa saakka ja piti 85-vuotispäivänsä kunniaksi julkisen konsertin.

Vielä syksyllä 2018 Autiolle myönnettiin Pohjanmaan liiton kulttuuripalkinto pitkäaikaisesta taustatyöstä ja edellytysten luomisesta kulttuuritoiminnalle Pohjanmaalla. Autio nautti arvostusta yli puolue-, kieli- ja ­aluepoliittisten rajojen.

Autio jäi leskeksi kaksi kertaa. Ensimmäinen puoliso Marjatta kuoli vuonna 1976, jolloin isä jäi yksin viiden lapsen kanssa. Toisen vaimonsa Ilonan kanssa Kaarlo Autio sai tyttären vuonna 1981. Ilona kuoli vuonna 2010.

Erityisen tärkeää Autiolle oli luonto. Hän nautti hiihtämisestä, kalastamisesta ja metsätöistä. Oma kasvuympäristö oli hänen kalleinta sielunmaisemaansa. Hän kertoi mielellään tarinoita suvustaan.

Hänen lapsensa ja lapsenlapsensa muistavat Tuhvan erityisesti laulavana ja hymyilevänä isänä ja isoisänä, metsänpoikana.

Kimmo Lilja

Kirjoittaja on Kaarlo Aution vävy.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet