Muistot

Per Olov Jansson 1920–2019

Valokuvaaja

Valokuvaaja Per Olov Jansson kuoli 7. helmikuuta 2019 Vantaalla 98-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 22. huhtikuuta 1920.

Jansson oli keskimmäinen taidegraafikko Signe Hammarsten-Janssonin ja kuvanveistäjä Viktor Janssonin kolmesta lapsesta. Hänet tunnettiinkin Tove Janssonin pikkuveljenä ja Lars Janssonin isoveljenä.

Jansson löysi ilmaisuvälineekseen valokuvan rintamalla vuonna 1940, vaikkei ollut virallinen tk-kuvaaja. Sodassa otetut kuvat saivat huomiota ruotsalaisen Foto-lehden kilpailussa.

Sodan jälkeen Jansson kirjoitti ja käänsi kirjoja mutta loi uransa teollisuus- ja mainoskuvaajana. 1950-luvulla hän teki yhdessä Lars-veljensä kanssa ilma­valokuvausta Aerofoto-yhtiössä.

Muun perheen tavoin myös Lars oli luova ja taiteellinen, vaikka jäikin Muumi-sisarustensa varjoon, mikä aiheutti joskus paineita. Hän valokuvasi into­himoisesti myös harrastuksenaan ja nousi lopulta merkittäväksi taidevalokuvaajaksi.

Jansson kuvasi luontomaisemia ja jopa abstrakteja valokuvia. Parhaiten hänet muistetaan kuitenkin yhteistyöstään siskonsa kanssa. Jansson otti tunnetuimmat kuvat Tovesta, Muumi-yhtiön viime syksynä julkaiseman jutun mukaan jopa suurimman osan häntä esittävistä valokuvista.

Jutussa Jansson sanoo, ettei koskaan onnistunut ottamaan Tovesta kuvaa, jossa tämän kasvot olisivat täysin rennot. Hän arvelee, ettei sellainen olisi edes tehnyt oikeutta Tove Janssonille.

Per Olov Jansson kuvitti valokuvillaan myös Tove Janssonin viimeisen Muumi-kirjan Outo vieras Muumitalossa (1980). Sen kuvat rakentuvat Pentti Eistolan, Tuulikki Pietilän ja Tove Janssonin rakentaman Muumitalon pienoismallin varaan.

Per Olov kuvasi Tovea myös saaristossa, joka oli tärkeä koko perheelle. Hän hankki saaristomereen tosin oman näkökulmansa. Jansson harrasti sukeltamista ja oli Sukeltajaliiton kunniajäsen numero 1. Jansson kuvasi hylkyjä ja kehitti etenkin sukellussuunnistusta.

Taiteellista mainetta Jansson sai myöhään. Hän piti ensimmäisen valokuvanäyttelynsä vasta 1990-luvun lopulla, melkein 80-vuotiaana.

Vuonna 2005 hän joutui luopumaan rakkaasta luontokuvauksesta, kun alkoi tarvita liikkumiseen rollaattoria. Seuraavana vuonna Musta taide julkaisi Janssonin kuvista kirjan Valolla piirtäjä – Teckna, men med ljus.

Jansson jatkoi kuvaamista yli 90-vuotiaaksi. Hän kuvasi vuosia omaa elämäänsä ja ikääntymistään. Niistä syntyi oma näyttelynsä 2009.

60 vuoden aikana Pellingin saaristossa otetuista kuvista syntyi vielä näyttely 2011. Niissä esiintyi Janssonien taiteilijaperhe, jonka viimeinen vesa Per Olov Jansson oli, mutta myös seuraavat sukupolvet.

Korjaus 6.3.2019. Janssonin toinen nimi oli alun perin kirjoitettu tekstissä väärin.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet