Muistot

Annikki Hyötyniemi-Hirvelä 1922–2019

Arkkitehti

Arkkitehti Annikki Hyötyniemi-Hirvelä kuoli 96-vuotiaana Oulussa 12. helmikuuta 2019. Hän oli syntynyt Forssassa 24. kesäkuuta 1922.

Hyötyniemi-Hirvelän seitsenlapsisen lapsuusperheen arkea täyttivät ruustinnaäidin innostama kasvien keräily ja latinan opettelu sekä kirkkoherraisän teologinen tutkimustyö. Taivaallisia kokemuksia nuorelle urkurille antoi Bachin musiikki. Parasta aikaa olivat kuitenkin ihanat kesät, joista mieleenpainuvimmat vietettiin Kuopion Juonionlahdessa.

Ylioppilaaksi Hyötyniemi-Hirvelä tuli 1941. Sotavuosina hän toimi Kemissä pikkulottana, tähystäjänä, sensuurissa ja seurakunnan kanttorina. Hänellä oli selkeä tahto lähteä opiskelemaan arkkitehtuuria. Ensimmäinen vuosi opiskeluissa meni tieteistä ja taiteista hurmaantuneena matematiikan, tähtitieteen, piirustuksen, antropolo­gian ja kamtšatkalaisten kielten parissa. Käytännön töihin hän pääsi tiilenkantajana rakennuksilla.

Antropologian harrastus vei Hyötyniemi-Hirvelän kesäisin museoviraston kaivauksille piirtäjäksi ja rakennusten inventointeihin Pohjois-Suomeen. Tämä vahvisti aiempien polkupyöräretkien aikana herännyttä innostusta Lappiin.

Hyötyniemi-Hirvelä valmistui arkkitehdiksi Helsingin teknillisestä korkeakoulusta 1949. Nuorelle lahjakkaalle arkkitehdille avautui paikka Alvar Aallon toimistossa, mikä antoi loistavan alun oman arkkitehtonisen näkemyksen kehittymiseen. Työskentely Aallon Riihitien toimistossa luovassa ja kansainvälisessä ilmapiirissä olivat Hyötyniemi-Hirvelän elämässä aivan erityistä aikaa. Näitä kokemuksia hän jakoi myös Aalto-tutkijoille vielä viimeisinäkin vuosina.

Rakkaus Lappiin ja avioliitto arkkitehti Väinö Hirvelän kanssa suuntasi elämää kohti pohjoista. Kuplavolkkari pakattiin ja puolison lääninarkkitehdin virka vei 1954 perheen Rovaniemelle. Vuosien myötä perhe kasvoi, ja lapsia siunaantui kuusi.

Puolison kanssa perustettiin yhteinen arkkitehtitoimisto. Aktiivinen toiminta ja ura Lapin rakennusperinteen parissa ja erilaiset luottamustoimet toivat ystäviä ympäri Lapin.

Iän myötä Lappi kävi Annikille aina rakkaammaksi. Tunturiretket ja hillastus olivat Annikin ja Väinön intohimo. Lukuisat matkat tehtiin Annikin lukiessa ääneen Paulaharjun kirjoja. Erityisesti Pallaksen seutu oli Annikin sydäntä lähellä. Tätä perintöä hän jakoi lapsilleen ja lapsenlapsilleen monilla Lapin-retkillä.

Annikki oli luonteeltaan monitahoinen ja humaani persoona. Hänessä yhdistyivät tarkka esteettinen silmä, hiova sommittelija sekä valoisa avarakatseisuus. Annikki oli aina kiinnostunut ihmisten ajatuksista ja hän kuunteli arvostavasti jokaista – pienintäkin. Myös rakkaus kulttuuriin, varsinkin klassiseen musiikkiin ja runouteen leimasivat häntä. Annikin vieraanvaraisuus ja illalliset Lapin herkuista olivat vertaansa vailla.

Annikin arvostus ihmisten erilaisuutta kohtaan näkyi hänen laajassa ja monimuotoisessa ystäväpiirissään. Tässä hän toteutti Aallon vertausta tiiliseinästä ja yhteiskunnasta – vahva ja kaunis tiiliseinä ja yhteiskunta saadaan vain, jos tiilet ja ihmiset ovat erilaisia.

Timo Hirvelä

Kirjoittaja on Annikki Hyötyniemi-Hirvelän poika.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet