Muistot

Kirsti Maria Niemi 1931–2018

Dosentti

Dosentti Kirsti Maria Niemi kuoli 9. joulukuuta 2018 Kau­niaisissa pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana. Hän oli 87-vuotias, syntynyt Tampereella 12. helmikuuta 1931.

Niemen Marjatta-äiti oli kotoisin Ritoniemen talosta Ruo­vedeltä, missä Kirsti Maria vietti kesiä. Suvussa arvostettiin kulttuuria ja yhteiskunnallisiin ­asioihin vaikuttamista, sillä isä Toivo Hietala ja äidin puoleiset isovanhemmat K. R. ja Maija Häkkinen olivat valtiopäivä­edustajia.

Kirsti Maria Niemellä oli lapsena paha taiveihottuma, ja hän päätti tulla lääkäriksi, jotta lasten ei tarvitsisi kärsiä. Hän valmistui lääketieteen lisensiaatiksi 1956 ja iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäriksi 1962. Hän ­avioitui diplomi-insinööri Antti Niemen kanssa 1956, ja perhe muutti Ouluun Antin jatko-opintojen vuoksi.

Siellä Kirsti Maria Niemi tapasi opiskeluajoilta tutun professori Kai Dammertin, jonka ohjauksessa hän erikoistui patologiaan ja väitteli Oulun yliopistossa 1970. Niemi nimitettiin Helsingin yliopiston dermato­patologian dosentiksi 1979.

Vuonna 1969 Antti Niemi sai professuurin Teknillisessä korkeakoulussa, ja perhe muutti Kauniaisiin. Kirsti Maria Niemi siirtyi Hyksin ihotautiklinikkaan ja perusti ihopatologian yksikön, josta hän osastonylilääkärinä kehitti ihopatologian asiantuntemuksen keskuksen Suomeen. Niemi otti aktiivisesti käyttöön uusia menetelmiä, aluksi elektronimikroskopiaa ja sittemmin immunohistokemiaa vaikeiden ihosairauksien dia­gnostiikassa. Hän perusti Suomen Dermatopatologiyhdistyksen ja toimi sen puheenjohtajana vuoteen 1993.

Niemi oli kansainvälisesti tunnettu ihopatologian asiantuntija, ja hän tutki erityisesti periytyviä ihotauteja. Hänelle oli ominaista tutkijan uteliaisuus ja monet hänen yli sadasta julkaisustaan ovat olleet uusia, kansainvälisesti siteerattuja havaintoja. Hänet valittiin kansainvälisiin luottamustoimiin sekä mm. Ranskan ja Chilen ihotautijärjestöjen kunniajäseneksi.

Niemi koulutti työnsä jatkajiksi useita ihopatologeja, ohjasi väitöskirjoja ja perehdytti ihotautilääkäreitä ihopatologian saloihin. Hän tuki nuorempien kollegojen kansainvälistymistä perustamalla stipendirahaston, jonne hän ohjasi syntymäpäivänsä muistamiset.

Niemellä oli selkeät mieli­piteet. Hän oli huolestunut ihon kuivumisesta tiheän peseytymisen ja pakkasen vaikutuksesta. Kalliita kosmetiikkatuotteita hän piti turhina, mutta muistutti perusvoiteiden käytön tärkeydestä.

Niemi osasi yhdistää uran ja muun elämän. Hänellä oli kolme lasta ja viisi lastenlasta, joiden elämässä hän oli mukana, sekä laaja ystäväpiiri. Hän harrasti taidetta, vanhojen huonekalujen kunnostusta, tennistä, suunnistusta ja ranskan kieltä.

Johanna Niemi

Arja-Leena Kariniemi

Annamari Ranki

Kirjoittajat ovat Kirsti Maria ­Niemen tytär ja työtovereita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet