Muistot

Inga-Britt Söderberg 1935–2019

Miss Eurooppa

Vuoden 1955 Miss Suomena ja Miss Eurooppana tunnettu Inga-Britt Söderberg kuoli 15. helmikuuta 2019 hoitokodissa Frederictonissa, New Brunswickissa, Kanadassa. Vain joitakin päiviä aiemmin häneltä oli löytynyt rintasyöpä.

Inga-Britt Linnea Söderberg oli 84-vuotias. Hän syntyi suomenruotsalaiseen perheeseen Helsingissä 2. helmikuuta 1935.

Käytyään Nya Svenska Flickskolanin hän meni töihin Fredrikinkadun postikonttoriin.

Miss Suomeksi hänet valittiin 20-vuotiaana helmikuussa 1955. Lisämenestystä tuli kesäkuussa, kun hänet kruunattiin Messuhallissa pidetyssä kilpailussa Miss Euroopaksi.

Söderberg oli järjestyksessä neljäs tuon tittelin voittanut suomalainen. Hänen jälkeensä voitto on tullut Suomeen vielä kahdesti.

Noihin aikoihin tuore missi tapasi kanadalaisen lähetystövirkailijan Donald D. Cliffen, jonka kanssa hän meni naimisiin 1956. Ennen muuttoaan kesällä 1958 Kanadaan he asuivat Sveitsissä, ja Söderberg teki mallintöitä.

Avioliitosta syntyivät tyttäret Shirley ja Janet, mutta se päättyi eroon 1963. Samoihin aikoihin Söderberg työskenteli Torontosta käsin maineikkaalle amerikkalaiselle Walter Thorntonin mallitoimistolle.

Sen jälkeen ammatti vaihtui.

Vuosina 1971–2001 Söderberg toimi lampurina Mississaugassa, Ontariossa. Enimmillään Britt Acres -farmilla oli noin 400 lammasta. Lisäksi hän piti vuohia, kaneja, kanoja, kissoja, koiria ja neitokakaduja.

New Brunswickissa asuva Söderbergin tytär Janet Olinoski kertoo HS:lle äitinsä olleen kuin lastenkirjojen tohtori Dolittle, jonka lailla hänkin jutteli eläimille. Söderberg sanoi lampaitaan ”äidin tytöiksi”.

”Jos hän kutsui niitä, koko lampola määkäisi vastaukseksi”, muistaa Olinoski.

Inga-Britt Söderberg rakastui luontoon ja eläimiin jo lapsena, kun hänet oli lähetetty sota-aikana asumaan tätinsä luokse maaseudulle.

Kanadassakin hän vaali suomalaista identiteettiään ja seurasi synnyinmaansa uutisia ja urheilijoiden saavutuksia. Lapsilleen hän ei kuitenkaan puhunut suomea eikä ruotsia.

”Silti lapsuutemme suosikkilaulu oli Bä Bä Vita Lamm”, muistaa Janet Olinoski.

Hän kuvailee äitiään ystävälliseksi, hyväntahtoiseksi ja optimistiseksi ihmiseksi, joka ei tuominnut muita.

Kun Inga-Britt Söderberg kiinnostui uusista asioista, hän luki niistä tietokirjoja. Näin tulivat tutuiksi esimerkiksi kaninkasvatus, lampaiden sairaudet ja bridge, joka oli hänen lempiharrastuksensa.

Vielä ikääntyessäänkin hän arvosti missititteleitään, mutta ei korostanut asiaa koskaan.

Tyttäriensä lisäksi hänellä oli seitsemän lastenlasta ja seitsemän lastenlastenlasta.

Petri Immonen