Muistot

Bibi Andersson 1935–2019

Näyttelijä

Näyttelijä Bibi Andersson kuoli 14. huhtikuuta 2019 Tukholmassa 83-vuotiaana pitkäaikaiseen sairauteen. Hän oli syntynyt Tukholmassa 11. marraskuuta 1935.

Andersson tunnettiin varsinkin Ingmar Bergmanin elokuvista. Hän näytteli Bergmanin ohjaamana jo 15-vuotiaana mainoksessa. Hän esitti prinsessaa, joka saa sikopaimenelta saip­puan sadasta suudelmasta.

Sittemmin hän opiskeli näyttelemistä muun muassa Kuninkaallisen teatterin yhteydessä toimineessa Dramatenin oppilaskoulussa.

Teini-ikäisestä lähtien Andersson oli statistina ja pikkurooleissa elokuvissa, muun muassa Bergmanin Kesäyön hymyilyssä (1955). Ensimmäisen pääroolinsa Bergmanille hän teki Mansikkapaikassa (1957). Samana vuonna hän oli mukana myös Bergmanin Seitsemännessä sinetissä.

Kaikkiaan Andersson näytteli yli kymmenessä Bergmanin elokuvassa. Niistä Elämän kynnyksellä (1958) toi hänelle parhaan naisnäyttelijän palkinnon Cannesissa yhdessä kolmen muun näyttelijän kanssa.

Bergmanin Naisen naamio – persona (1966) oli lopullinen läpimurto. Andersson sai siitä Ruotsin merkittävimmän elokuvapalkinnon Guldbaggen parhaana näyttelijänä. Samalla hän laajensi näyttelijänkuvaansa kiltin tytön rooleista, joita oli enimmäkseen näytellyt.

Vaikka työt Bergmanin kanssa leimaavat Anderssonin uraa, hän teki paljon muutakin. Vilgot Sjömanin Rakastajattaren tarinasta (1962) hänet palkittiin Berliinin elokuvajuhlilla.

Andersson teki myös kansainvälisiä töitä. Amerikassa hän näytteli muun muassa John Hustonin Kremlin kirjeessä (1970) ja Robert Altmanin Kvintetissä (1979) ja Britanniassa Stephen Poliakoffin minisarjassa Kadonnut prinssi (2003).

Andersson näytteli suomalaistenkin ohjauksessa: Juha Rosman elokuvassa Huomenna (1986) ja Klaus Härön Näkymättömässä Elinassa (2003). Jälkimmäisestä hän sai Guldbaggen parhaasta sivuroolista ankarana opettaja Tora Holmina.

Andersson teki pitkän uran teatterissa, muun muassa Dramatenin näyttämöllä 1960-luvulta 1990-luvulle. Siellä hän myös ohjasi. Broadwaylla Andersson vieraili 1970-luvulla. Hän julkaisi muistelmansa Ett ögonblick vuonna 1996.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet