Muistot

Elina Laine 1937–2019

Diplomi-insinööri

Diplomi-insinööri Selma Elina Laine (o.s. Ukkonen) kuoli 81-vuotiaana Espoossa 29. tammikuuta 2019. Hän oli syntynyt 2. marraskuuta 1937 Sakkolassa Karjalan Kannaksella.

Elina Ukkosen lapsuudenperhe joutui muiden karjalaisten tavoin jättämään kotinsa 1939. Perheen isä ei ollut enää mukana, sillä hän oli menehtynyt vaikeaan sairauteen juuri ennen talvisotaa. Kaksivuotias Elina ja hänen kaksi sisartaan ja veli jatkoivat sotalapsiksi Ruotsiin.

Elina Ukkonen palasi Suomeen uudelle kotipaikkakunnalle Köyliöön täysin ummikkona, mutta hän sai nopeasti kielen haltuunsa aloittaessaan kansakoulun. Ylioppilaaksi päästyään 1957 Ukkonen teki rohkean valinnan ja lähti opiskelemaan Teknilliseen korkeakouluun kemian tekniikkaa. Hän valmistui vuonna 1966.

Tulevan miehensä Sakari Laineen Elina tapasi kesätöissä ollessaan Valtion teknillisessä tutkimuslaitoksessa (VTT). Kaikkea koristautumista välttelevän Eli­nan rakastumisen paljasti yllättävä huulipunan käyttö!

Työuransa Elina Laine aloitti Typpi Oy:n palveluksessa Oulussa. Tutkijan työhön suuntautuneena hän vaihtoi VTT:lle Otaniemeen ja siellä muovia sekä sen ominaisuuksia tutkivaan laboratorioon erikoistutkijaksi. Työ vei hänet kansainvälisiin konferensseihin ja sai hänet myös kiinnostumaan kielistä. Niistä tuli hänelle elinikäinen harrastus.

Laineen toinen suuri kiinnostuksen kohde oli kulttuuri, erityisesti kuvataiteet ja teatteri. Hän oli mm. Kiasman ystävien aktiivinen jäsen. Tutustuminen vieraisiin kulttuureihin oli yksi hänen harrastuksistaan koko elämän ajan. Usein hän otti lapset Irinan ja Jarin mukaansa. Matkat ulottuivat USA:n käynneistä aina Nepaliin saakka.

Karjalaisena synnyinseutu Sakkola oli Elinalle tietysti tärkeä, ja hän olikin Sakkola-seuran aktiivinen toimija, aina vapaaehtoisena mukana järjestämässä tapahtumia ja juhlia.

Hän kiinnostui myös sukututkimuksesta ja alkoi selvittää ensin Ukkosten sukua ja sitten laajentaa tutkimuksiaan myös äidin sukuun. Sakkola-seura myönsi 2017 Elina Laineelle kunniajäsenyyden ansiokkaasta toiminnasta seuran hyväksi.

Heikentyneen terveyden vuoksi Elina jäi 1990-luvulla sairaseläkkeelle. Hän jatkoi kuitenkin harrastuksiaan, mutta sitten halvaus vei osittain puhekyvyn.

Näinä hiljaisuuden vuosina Sakari-puoliso hoiti vaimoaan suurella huolella ja rakkaudella.

Irina Laine

Merja Ilola

Irma Toivonen


Kirjoittajat ovat Elina Laineen tytär ja ystäviä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet