Muistot

Pekka Hosia 1947–2019

Yleislääketieteen erikoislääkäri

Yleislääketieteen erikoislääkäri Pekka Hosia kuoli pitkään sairastettuaan 30. tammikuuta 2019 kotonaan Orivedellä. Hän oli 71-vuotias, syntynyt Ilmajoella 20. elokuuta 1947.

Hosia syntyi Etelä-Pohjanmaan kansanopiston palvelijanhuoneessa. Vuonna 1952 vanhemmat, kansliapäällikkö Heikki Hosia ja kirjailija Tuulikki Hosia, muuttivat työskentelemään Oriveden opistoon.

Kansanopistolapsuus kasvatti Pekka Hosian pitämään yhtei­söllisyyttä, luovuutta ja kansainvälisyyttä osana normaalia elämää, sillä jo tuolloin kansanopistossa kävi vieraita monista maista ympäri maailmaa.

Ihmisten tasa-arvoinen kohtelu oli hänellä lähtökohtana erilaisissa työyhteisöissä ja kansainvälisissä tehtävissä. Kodin tuhannet kirjat, Alppilan yhteislyseo ja Helsingin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta loivat pohjan poikkeuksellisen laajalle yleissivistykselle.

Hosian ensimmäinen vastaavan lääkärin virka oli Kaavilla, sittemmin Varkaudessa. Siviilipalveluksensa hän suoritti niin sanotussa Watti-projektissa (1979– 1981). Se oli Kuopion yliopiston ja Varkauden seudun kansanterveystyön kuntainliiton yhteis­projekti, jonka tarkoituksena oli saada aikaan kokonaisvaltainen terveydenhuollon tietojärjestelmä. Projektin myötä syntyi Finstar-ohjelmisto, ja Varkauden terveyskeskuksesta tuli yksi ensimmäisistä digitalisoiduista terveyskeskuksista.

Hosian ulkomaantehtävistä ensimmäinen oli Länsi-Keniassa terveyskeskuksia rakentaneen projektin asiantuntijana 1987– 1989. Sittemmin hän työskenteli sodanjälkeisessä Sarajevossa ja Bosnia-Herzegovinassa terveydenhuollon uudelleen rakentamisessa ja kehittämisessä sekä johti kansainvälisten projektien arvioita Egyptissä, Namibiassa ja Moldovassa.

Seuraava Suomen-virka oli johtavana lääkärinä Kotkan terveyskeskuksessa, sitten Helsingin terveysvirastossa ja viimeksi Porvoon kaupungilla.

Hosia ideoi niin sanotun Porvoon paketin, jolla lääkäripulan ja -vuokrafirmojen tulemisen aikoihin pyrittiin rekrytoimaan lääkäreitä aiempaa joustavammilla työsopimuksilla.

Vapaa-ajallaan Pekka kirjoitti omakustanteisia tietokirjoja muun muassa maailmankielistä, maantieteestä ja iskelmälyriikasta. Maailmanluokan yleistietäjä taisi myös seuramiehen monipuolisen kokoelman älykkäitä ja tyylikkäitä kaskuja ja vitsejä eri tilanteisiin sovitettavaksi.

Puukäsitöiden ja Oriveden sukumökin lisäksi harrastuksena ja ahkeran matkailun kohteena oli golf. ”Ukko-Pekan” kiteytetty opetus nuorisolle kuului: kirjoita, puhu ja lue.

Hannele Korppi-Tommola

Waltteri Hosia


Kirjoittajat ovat Pekka Hosian lapsia.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet