Muistot

Marja Sotamaa 1939–2019

Hammaslääkäri

Hammaslääkäri Marja Sotamaa (o.s. Niiranen) kuoli no­peasti edenneen sairauden murtamana Jyväskylässä 3. huhtikuuta 2019. Hän oli 79-vuotias, syntynyt Laukaan Vihtavuoressa 31. elokuuta 1939. Sodan vaikutukset heijastuivat lapsuuden ensimmäisiin vuosiin, ja sisaruksista vanhimpana hän sai jo varhain osalleen isonsiskon ilot ja vastuut.

Marja Niiranen kirjoitti ylioppilaaksi Jyväskylän tyttölyseosta vuonna 1958 ja valmistui hammaslääketieteen lisensiaatiksi vuonna 1965 Helsingin yliopistosta. Opiskeluaikanaan vuonna 1962 hän solmi avioliiton nuoruuden ystävänsä Pekka Sotamaan kanssa.

Ensimmäiset vuodet hän työskenteli sekä koulu- että yksityishammaslääkärinä Kankaanpäässä, jonne nuori perhe oli asettunut aviopuolison virkapaikan myötä. Kodin yhteydessä ollut vastaanotto helpotti perheestä huolehtimista, mutta 60-luvun hammaslääkärin työ edellytti pitkiä ja kiireisiä työpäiviä.

Kun perhe muutti Jyväskylään vuonna 1969, Sotamaa siirtyi kokonaan yksityispraktikoksi, aluksi omalle ja myöhemmin yhteisvastaanotolle.

Sotamaan sosiaalinen luonteenlaatu ja toimeliaisuus näkyivät paitsi laajassa ystäväpiirissä, myös hänen harrastuksissaan kuten nuorena partiossa ja myöhemmin Zonta-järjestön eri tehtävissä. Ammattiin liittyvät luottamustoimet veivät mukanaan niin paikallisiin kuin valtakunnallisiin tehtäviin.

Keski-Suomen Hammaslääkäriseuran ja Suomen Hammaslääkäriliiton eri tehtävissä hän toimi 1970-luvun lopulta lähtien yhteensä noin 30 vuoden ajan.

Hän oli sekä Keski-Suomen Hammaslääkäriseuran että Suomen Hammaslääkäriliiton kunniajäsen.

Sotamaa oli erityisen taitava kynän käyttäjä. Ammattikunta sai nauttia hänen kirjoituksistaan ja kollegahaastatteluista, joita hän vuosien varrella kirjoitti Hammaslääkärilehteen. Hän myös laati Suomen Hammaslääkäriliiton historiikin vuosilta 1975–1999 ja Keski-Suomen Hammaslääkäriseuran 50-vuotishistoriikin.

Sotamaa toimitti myös Suomen Hammaslääkäriliiton vuonna 2004 julkaiseman Hammashoidon perinne -kirjan, joka kerättiin yhteistyössä SKS:n Kansanrunousarkiston kanssa.

Kirja sisältää monia riemastuttavia tarinoita hammasvaivoista ja niiden hoidosta eri vuosikymmenillä.

Paikallisseuran historiikissa Marja muistutti kollegoilleen, että elämää on suuontelon ulkopuolellakin, ja sen mukaan hän eli itsekin. Hän oli ennen muuta lämmin kanssaihminen ja aito humanisti, joka rakasti kirjallisuutta ja hyvää musiikkia – erityisesti oopperaa. Hän seurasi myös aktiivisesti jalkapalloa suosikkijoukkueenaan Manchester City.

Kaikkein lähinnä hänen sydäntään olivat kuitenkin oma perhe, Pekka, tyttäret Ritva ja Tuula sekä neljä lastenlasta, joiden elämää hän seurasi, tuki ja kannusti lämmöllä ja rakkaudella.

Terttu Pietilä

Kirjoittaja on Marja Sotamaan sisar ja kollega.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet