Muistot

Martti Asunmaa 1942–2019

Valtiotieteen maisteri

Valtiotieteen maisteri Martti Asunmaa kuoli 5. maaliskuuta 2019 Helsingissä 76-vuotiaana. Hän oli syntynyt Rovaniemen maalaiskunnassa 24. kesäkuuta 1942.

Tie pienestä Leipeen kylästä Iin yhteiskoulun kautta Helsingin yliopiston valtiotieteelliseen tiedekuntaan oli suuri harppaus sotien jälkeisen sukupolven nuorelle.

Valtiotieteen maisterin tutkinnon suoritettuaan Asunmaa täydensi valmiuksiaan lukuisilla hallinnon ja johdon kursseilla, kulloisestakin työtehtävästään riippuen.

Asunmaan ura oikeusministe­riössä ylitarkastajana ja toimistopäällikkönä sekä Helsingin kaupungin henkilöstöjohtajana ja virastopäällikkönä kesti yli kolmekymmentä vuotta.

Pohjoisen poika asettui Helsinkiin ja otti uuden kotikaupunkinsa omakseen myös lukuisten luottamustehtävien kautta. So­sialidemokraattien kaupunginvaltuutettuna ja kaupungin hallituksen jäsenenä vierähti neljä vaalikautta. Nämä vuodet olivat aktiivista osallistumista ja ­ideointia kaupunkilaisten paremmaksi tulevaisuudeksi.

Viron itsenäistyttyä Asunmaasta kehkeytyi lämmin Viron ystävä. Hän työskenteli 1990-luvulla Helsingin ja Tallinnan yhteistyön kehittämiseksi ja teki tutuksi käsitteen kaksoiskaupunki. Sen syntymisen avain oivallettiin saunan lauteilla: tehdään tunneli! ”Pähkähullujen miesten” ajatus Suomenlahden alittavasta rautatiestä ja Rail Baltica -radasta Manner-Eurooppaan kehittyi sittemmin monien asiantuntijoiden talkootyönä, ja ensimmäiset ajatukset julkistettiin Tallinnassa vuonna 1994.

Asunmaa ystävineen oli kaksoiskaupunki- ja Suomenlahtitunneli-ajatusten kanssa aikaansa edellä. Eikä hän itse koskaan ehtinyt matkustaa tunnelin kautta Tallinnaan, sillä liikenneonnettomuus sitoi hänet yli kymmeneksi vuodeksi hoivakotiin.

Läheiset ja ystävät muistavat Martin leikkisänä, vaatimattomana, peränpitäjä-purjehtijana, intohimoisena saunojana ja saunojen rakentajana.

”Missä Martti on?” ”Lähimmässä saunassa”, tietävät ystävät.

Maija Anttila

Väinö Castrén


Kirjoittajat ovat Martti Asunmaan ystäviä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet