Muistot

Mikko Lännenpää 1948–2019

Opetusneuvos

Opetusneuvos Mikko Lännenpää kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen kotonaan Hollolassa 23. maaliskuuta 2019. Hän oli 70-vuotias, syntynyt Aitolahdella 27. kesäkuuta 1948.

Lännenpää pääsi ylioppilaaksi Tampereen yhteiskoulusta 1967, ja hänet vihittiin papiksi Tampereella 1971. Toimittuaan Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan papistossa hän siirtyi vuonna 1974 Ylöjärven kappalaiseksi. Ylöjärven aikana hän sai ensimmäiset kokemuksensa Viron luterilaisesta kirkosta, josta myöhemmin tuli hänelle tärkeä työkenttä. Jo tuolloin – kylmän sodan aikana – Ylöjärven seurakunnan yhteys Tallinnan Pyhän Hengen seurakuntaan oli tiivis.

Lahden seurakuntien yhteisen nuorisotyön johtajaksi Lännenpää siirtyi vuosiksi 1978–1983. Yksi merkittävä saavutus Lahden vuosiin liittyen oli Kirkon nuorisopäivien kävijäennätys, kun Lahden suurhalliin kokoontui toukokuussa 1983 samanaikaisesti 11 000 nuorta.

Vuonna 1983 Lännenpää valittiin kirkon palvelujärjestön Poikien keskus ry:n toiminnanjohtajaksi. Hänen aikanaan erityisesti järjestön kenttätoiminta vahvistui. Myös Partaharjun ja Tievatuvan leirikeskusten toimintaedellytyksiä kehitettiin: Harjuhovi valmistui Partaharjuun vuonna 1987.

Erottuaan Poikien keskuksen palveluksesta vuonna 1988 Lännenpää toimi johtamisen ja liike-elämän konsulttina perustamansa ML-Projektit Oy:n kautta. Vuonna 2002 hänet valittiin Suomen liikemiesten lähetysliiton hallitukseen ja vuosina 2006–2011 hän hoiti liiton toiminnanjohtajan tehtäviä.

Selkeästi ajattelevana ja erinomaisen organisointikyvyn omaavana Lännenpää jätti selkeän jäljen kirkollisen varhaisnuoriso- ja nuorisotyön kenttään. Häntä voi myös luonnehtia sanoilla ennakkoluuloton ja rohkea.

Liikemiesten lähetysliitto kerää myös varoja lähetystyöhön ja kehitysyhteistyöhön. Mikko Lännenpään ansiosta liiton toiminta Viron suuntaan voimistui merkittävästi. Hän toimi Viron luterilaisen kirkon työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kouluttajana ja koulutuksen järjestäjänä 1990-luvun alusta lähtien. Ennätysvuonna koulutusmatkoja oli 19.

Vuosina 2003–2006 Lännenpää oli keskeinen toimija Euroopan unionin tukemassa Saame kokku -hankkeessa. Sen kirkollisina tavoitteina olivat Suomen ja Viron seurakuntien yhteistyön vahvistaminen, seurakuntalaisten vastuuntunnon lisääminen ja seurakuntien taloudellisen itsenäisyyden vahvistaminen. Lännenpään vaikutus Viron luterilaisen kirkon rakenteen uudistamisessa tasavallan palauttamisen jälkeen oli merkittävä. Kirkko muisti häntä ansioristillä vuonna 2009.

Lännenpää oli juurtunut Lahteen ja Hollolaan. Viimeisinä vuosikymmeninä hänen vaikutti siellä niin kotiseutuyhdistysten, seurakunnan kuin Hollolan oluenystävät ry:n kautta.

Lännenpäälle on myönnetty opetusneuvoksen arvonimi ja YMCA:n kultainen ansiomitali.

Kalevi Virtanen

Kirjoittaja on Mikko Lännenpään pitkäaikainen ystävä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet