Muistot

Seppo Ylinen 1947–2019

Koulutussuunnittelija

Koulutussuunnittelija Seppo Ylinen kuoli Helsingissä 14. maaliskuuta 2019 vaikean sairauden murtamana. Hän oli 71-vuotias, syntynyt Kemissä 20. maaliskuuta 1947.

Ylinen vietti nuoruutensa Kemin Marttalan kodissa, joka on nykyisin museo. Lukion jälkeen tie vei Oulun yliopistoon opiskelemaan muun muassa kansantaloustiedettä. Kansantaloustiedettä enemmän Ylistä kuitenkin kiinnostivat yhteiskunnalliset asiat ja niihin vaikuttaminen sivistystyöllä, aluksi sosialidemokraattisten nuorten valistussihteerinä, puolueessa ja myöhemmin Työväen sivistysliiton palveluksessa. Hänen vaativissa opintokerhoissaan kasvoi satojen valistuneiden nuorten joukko.

Ylinen pyrki innostamaan työväenliikettä ja yhteiskuntaa muutenkin tuomalla esille kriittistä tutkimusta, tukemalla asiantuntevaa ja totuudenmukaista argumentaatiota sekä avointa ja vaihtoehtoista kansalaiskeskustelua kulloinkin vallitsevan keskusteluhegemonian ja politiikan asialistan haastamiseen. Työssään hän tavoitteli aina työväen sivistystoiminnalle mahdollisimman suurta näkyvyyttä ja vaikuttavuutta sekä halusi tarjota avoimia foorumeja kansalaiskeskustelulle yhteistyössä eri kumppaneitten kanssa.

Oulun vuosina hän tapasi nyt jo edesmenneen vaimonsa Titan. Heille tarjoutui yllättäen mahdollisuus 1980-luvulla osallistua kansainväliseen projektiin, jonka tehtävänä oli muun muassa tiilitehtaan siirtäminen Suomesta Nicaraguaan ja näin auttaa olojen kehittymistä. Tämä aika jätti heihin pysyvän muiston. Seppo piti yhteyttä ystäviinsä siellä ja innostui myöhemmin maalaamaan tauluja, joista voi hyvin aistia latinalaisen kulttuurin ihmisiä ja värejä.

Jäätyään eläkkeelle TSL:stä 2011 hän ei malttanut jäädä pelkästään hoitamaan Titan kanssa rakentamaansa kesäasuntoa kauniille Saimaan rannalle vaan jatkoi myös harrastustaan, valistustyötä.

Seppo oli aina soihdunkantaja järjestötyössä, jonka hän koki omakseen. Hän edisti talouspoliittista keskustelua organisoimalla korkeatasoisia seminaareja Vapaus valita toisin -järjestön aktiivina ja sihteerinä.

Kemin ja Oulun nuoruusvuosina syntyi elinikäinen ja jatkuvasti laajentunut kiinteän ja lämpimän yhteydenpidon leimaama ystäväjoukko.

Seppo Huotari

Arja Alho

Erkki Tuomioja


Kirjoittajat ovat Seppo Ylisen ystäviä, läheisiä ja työtovereita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet