Muistot

Jan-Erik Wahlberg 1945–2019

Diplomiekonomi

Diplomiekonomi Jan-ErikJankeWahlberg kuoli syöpään kotonaan Espoossa 19. helmikuuta 2019. Hän taisteli vaikean sairauden kanssa lähes kymmenen vuotta. Kuollessaan Wahlberg oli 73-vuotias, syntynyt Helsingissä 11. syyskuuta 1945.

Wahlberg kävi koulunsa Kulosaaren ruotsinkielisessä yhteiskoulussa. Opiskelu jatkui Hankenissa, missä hän oli hyvin aktiivinen opiskelijapolitiikassa.

Jo varhain elämään kuului tärkeänä osana musiikki. Kouluaikana hän soitti rumpuja pienessä kulosaarelaispoikien jazzbändissä ja myös jonkin aikaa Otto Donnerin kokoonpanossa. Sitä kautta löytyi myös vaimo Sikku Willamo. Opiskeluaikana Wahlberg lauloi Akadeemareissa.

Diplomiekonomiksi valmistuttuaan Wahlberg päätti yhdessä Sikun kanssa hakeutua YK:n piiriin töihin. Vuonna 1971 haave toteutui, kun Wahlberg valittiin YK:n kehitysohjelmaan (UNDP) Junior Professional Officerin tehtävään Afrikkaan.

Wahlbergin 30 vuotta kestänyt YK-ura vei perheen eri puolille maapalloa, ja kolme poikaa sai kokea erilaisia kulttuureita käydessään koulua siellä, missä koti kulloinkin oli. Heistäkin tuli sopeutujia ja maailmankansalaisia.

Wahlbergin ura eteni tasaista tahtia. Nigeriassa, Sudanissa ja Ghanassa kului 10 vuotta, sen jälkeen pari vuotta UNDP:n päämajassa New Yorkissa. Sieltä tuli siirto Länsi-Samoan paratiisisaarelle. Vuodet 1985–1990 Wahlberg johti UNDP:n toimistoa Papua-Uudessa-Guineassa. Se oli ehkä haastavin ja jännittävin tehtävä hänen urallaan. Sieltä matka jatkui Barbadokselle.

Vuonna 1993 Wahlberg kutsuttiin avaamaan UNDP:n toimisto Viroon. Siellä UNDP oli mukana mm. kehittämässä maan internet-verkostoa. Monet muistavatkin Wahlbergin Virossa lempinimellä Mr. Internet.

Yhdeksäs ja viimeinen asemapaikka oli Albania. Sinne Wahlberg tuli keskellä Kosovon kriisiä. Siellä vietettyjen kolmen vuoden merkittävin saavutus oli uraauurtava vapaaehtoinen aseidenluovutusohjelma. Albaniassa vallitsi melkoinen kaaos, ja varastettuja aseita oli melkein joka talossa.

Janke oli poikkeuksellisen laajasydäminen johtaja, joka kohteli kaikkia ihmisiä tasa-arvoisesti riippumatta heidän asemastaan. Siksi hän olikin hyvin pidetty ja arvostettu alaistensa keskuudessa ympäri maailmaa.

Varhaiseläkkeelle hän jäi 55-vuotiaana, ja 2001 Janke ja Sikku asettuivat ensimmäiseen omaan kotiinsa Etelä-Ranskaan Ville­glyn kylään. Pieni maalaisyhteisö viininviljelyksineen oli ruokaa ja viiniä harrastavalle Jankelle unelmapaikka, jossa viihdyttiin 12 vuotta. Golf ja vanhojen autojen harrastus toivat uuden, laajan ystäväpiirin. Perheen ja ystävien vierailujen kohokohtia olivat herkkuateriat keittiön suuren pöydän ympärillä.

Vaikka sairaus oli vaikea, Janke oli sitä esille tuomatta innokkaasti keskusteluissa mukana loppuun asti. Siinä on varmasti meille kaikille opittavaa. Ystävät menettivät iloisen ja tietävän maailmankansalaisen, jota kaipauksella muistavat.

Sikku Wahlberg

Jukka Elo

Hasse von Hertzen


Kirjoittajat ovat Jan-Erik Wahlbergin vaimo, ystävä ja lanko.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet