Muistot

Martti Hölsä 1931–2019

Kouluneuvos

Kouluneuvos Martti Hölsä kuoli 87-vuotiaana Vantaalla 8. helmikuuta 2019. Hän oli syntynyt Savitaipaleella 8. heinäkuuta 1931.

Ylioppilastutkinnon suoritettuaan Hölsä valmistui kansakoulunopettajaksi ja suoritti myös humanististen tieteiden kandidaatin tutkinnon.

Hänet valittiin ensin silloisen Helsingin maalaiskunnan Rajakylän koulun opettajaksi ja koulun johtajaksi ja sen jälkeen Vantaan kouluvirastoon 1970 koulusuunnittelijaksi ja 1972 koulutoimenjohtajaksi, jota virkaa hän hoiti eläkkeelle siirtymiseensä 1994 saakka.

Koulutoimenjohtajana Hölsä vastasi peruskoulujärjestelmään siirtymiseen liittyvistä monenlaisista vastuullisista valmistelutehtävistä.

Pääkaupunkiseutu siirtyi ­uuteen koulujärjestelmään 1977. Vantaa toimi kuitenkin tarmokkaasti, jotta valtioneuvosto muuttaisi päätöstään niin, että Vantaa voisi siirtyä jo 1975. Tämän tavoitteen mukaan koulusuunnittelutoimikunta valmisteli esityksensä. Kiireellisestä valmisteluaikataulusta johtuen koulusuunnittelutoimikunnan työ oli haasteellista. Pettymys oli suuri, kun siirtymäaikataulu 1977 jäi voimaan.

Martti Hölsän rooli siirtymisessä peruskoulujärjestelmään on ollut merkittävä. Hän kirjoitti tästä historiikin tukiryhmän avustamana. Hänelle myönnettiin koululaitoksen hyväksi tekemästään työstä kouluneuvoksen arvo.

Eläkepäivinään Martti Hölsä teki vielä yhden suurtyön. Hän väitteli filosofian tohtoriksi Joensuun yliopistossa. Väitöksen aiheena oli Itä-Karjalan ­alueella miehityksen aikana suomensukuisille lapsille ja nuorille järjestetty kansakouluopetus. Hän teki useita matkoja Itä-Karjalaan ja keräsi ­aineistoa väitöskirjaansa varten.

Martti Hölsä oli ihminen, joka tuli kaikkien kanssa toimeen. Pitkään jatkunut yhteistyömme perustui keskinäisen luottamuksen pohjalle. Vielä eläkepäivinämmekin muun muassa yhteiset liikuntaharrastuksemme pitivät meidät läheisinä.

Mauno Kankaanpää

Kirjoittaja on Martti Hölsän pitkäaikainen ystävä ja työtoveri.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet