Muistot

Kari Pesonen 1961–2019

Muusikko

Puolikuu-yhtyeen laulajana ja lauluntekijänä tunnettu muusikko Kari Pesonen kuoli sairauskohtaukseen kotonaan Järvenpäässä 20. huhtikuuta 2019. Samalle illalle sovittu keikka jäikin soittamatta.

Pesonen oli 58-vuotias, syntynyt Helsingissä 11. helmikuuta 1961.

Monen ikäisensä tavoin Kari Pesonen kasvoi 1960-luvun ra­dionkuuntelun ja 1970-luvun suomalaisen rockin nousun ilmapiirissä, jossa oli luontevaa innostua musiikista ja sen tekemisestä.

Jo nuorena Pesonen löysi itsestään tuotteliaan lauluntekijän, jonka melodiset popkappaleet antoivat suuntaviivat hänen yhtyeilleen.

Ensimmäisenä niistä levytti neljä singleä ja vuonna 1985 albumin tehnyt Just Divorced, jonka hieno versio James Bond -tunnarista Ei aina käy niin kuin haaveillaan (You Only Live Twice) jo osoitti popin tyylitaiturin osaamisen.

Pesonen suosi pienimuotoista yhtyekokoonpanoa, joista hänen omimmakseen vakiintui 1988 perustettu, kolmenkymmenen vuoden aikana toistakymmentä studioalbumia tehnyt Puolikuu.

Se toimi triona tai kvartettina, mutta nimeä Puolikuu on selkeyden vuoksi käytetty Pesosen soolokeikkojen tai myös duo­esiintymisten mainonnassa.

Yhtyeen toinen albumi Ma­keaa myrkkyä (1992) rikkoi suurhitiksi nousseen nimikappaleensa johdolla kultalevyrajan. Vielä samana vuonna ilmestynyt seuraava albumi Nyt loppuu todellisuus myi jo platinaa, veturinaan uusia sointeja esitellyt nimikappale.

Kotimaiseen iskelmärockiin tuotiin modernia särmää brittiläisen kitararockin ja synapopin aineksilla. Menestyksen turvasivat Pesosen tarttuvat kappaleet sekä levyjen valistunut ja kun­nianhimoinen tuotanto.

Nimellä Pospisil ryhmä teki myös kaksi englanninkielisiä albumia, joilla saattoi venyttää tyylikirjoaan Puolikuun singlemuotoisista lauluista pitkiin kokeellisiin teknotunnelmiin.

Vaikka Kari Pesonen osasi olla hyväntuulinen ja vastaanottavainen juttukumppani, hän vierasti musiikkiteollisuuden pinnallisinta seurustelukulttuuria eikä viihtynyt sen riennoissa.

Ystäväpiirissään hänet tunnettiin intomielisenä ja monipuolisena popmusiikin rakastajana, jonka kiinnostus ja tietämys ylsi yli aikojen ja tyylirajojen moniin marginaalisiin ilmiöihin.

Tuotteliaalla muusikolla riitti tarmoa ja tuotantoa muillekin. Hän työskenteli aikansa studiossa äänittäjänä ja tuottajana, ja levy-yhtiössäkin uusien kykyjen punnitsijana.

Pesonen teki myös mainosmusiikkia sekä kappaleita muillekin artisteille, yhtenä tunnetuimmista englanninkielinen teksti CatCatin euroviisuun Bye Bye Baby.

Vuosien kertyessä kunnian­himo ja suorituspaineet koettelivat jaksamista, mutta sairauskohtaus oli yllättävä järkytys läheisille.

Kirjoittamatta jäi vielä moni laulu ja toteuttamatta 60-vuotispäivien jo orastaneet soittosuunnitelmat.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet