Muistot

Kyllikki Starck 1923–2019

Toimitusjohtaja

Neljännesvuosisadan Maaningan Osuuspankin toimitusjohtajana toiminut Maija Kyllikki Starck kuoli Maaningan Ainolassa 19. huhtikuuta 2019 96-vuotiaana. Hän oli syntynyt Kajaanissa 23. tammikuuta 1923 puuseppä Lauri Valkosen ja meijerinhoitaja Eeva Valkosen esikoiseksi.

Starck kävi kansakoulun ja supistetun kolmivuotisen keskikoulun Rautalammilla, jonka jälkeen hän pääsi 16-vuotiaana Pielavedelle harjoittelijaksi sairaalaan ruokapalkalla.

Marraskuun alussa 1939 hän sai määräyksen siirtyä Maaningan kulkutautisairaalaan, jossa hän itse sai keuhkopussintulehduksen. Kuntouduttuaan häntä pyydettiin häntä harjoittelijaksi kunnantoimistoon, jossa hän yleni heti toimistoapulaiseksi. Kunnankirjurin jouduttua myöhemmin sotaan Starck oli pian Maaningan vt. kunnankirjuri, kirjanpitäjä ja taksoitussihteeri. Kaikki kunnan asiat ja asukkaat tulivat hänelle tutuiksi.

Kun silloinen valtuuston puheenjohtaja L. J. Maukonen köpötteli kylällä vastaan, hän kysyi Starckilta: ”Mitä se meidän kunta tietää.” Kyllikki Starck oli 17-vuotiaana ”se kunta”.

Sota-aikana Kyllikki oli tutustunut maanviljelijä Lauri Starckiin, josta keväällä 1944 tuli hänen puolisonsa. Tarkkilassa riitti askareita viranhoidon ohella.

Vuonna 1949 Kyllikki Starck aloitti uransa Maaningan osuuskassassa vastaten rahakassasta. Paljon jouduttiin palvelemaan ihan muissa kuin varsinaisissa pankkiasioissa ihmisten apuna, toimimaan jopa avioliittosovittelijana. Kerrankin jo osuuskassanjohtajana Kyllikki joutui työntämään sairastuneen lehmän utareeseen rasvapuikon, kun talon nuori isäntä sen enempää kuin hänen apulaisensakaan eivät siinä onnistuneet.

Osuuskassassa syntyi 1950-luvulla vahva tahto, että uudeksi johtajaksi ei haluta ”ketään tuntematonta vaan luotettu oman kylän kasvatti ja luottoihminen”. Eikä johtajaksi oteta miestä vaan Kyllikki Starck.

Alkoi vuosia jatkunut sanasota ja kirjeenvaihto osuuskassajärjestön keskusjohdon ja Maaningan Osuuskassan välillä. Starck hoiti kassanjohtajan virkaa vuosikausia ilman helsinkiläisjohdon valtuuksia.

Vuonna 1957 OKL:n tarkastusjohto lähetti kirjeen: ”Niin suurta osuuskassaa kuin Maaningan osuuskassa on, ei voida kauan pitää ilman ammattitaitoista miesjohtajaa, sillä siitä joutuu osuuskassan liike kärsimään monella tavalla.”

Kun osuuskassalla oli suunnitteilla uusi toimitalo, huomautettiin kassalle, että viimeistään siinä vaiheessa pitää valita johtoon mies. Kun sitten uusi toimitalo valmistui 1960 eikä siihen tarvittu tippaakaan Helsingin rahaa, jupina naisjohtajaa vastaan loppui.

Kehitys alkoi kulkea osuuspankkien keskusjohdossakin päinvastaiseen suuntaan, ja Starckin käyttöarvo kohosi osuuspankkien ”näyttöarvoksi”.

Kyllikki Starck sai ansioistaan osuustoiminnan korkeimman kunnianosoituksen Gebhard-mitalin.

Hänen ominaisuutensa ja inhimillisyytensä tekivät hänestä koko Maaningan Äidin. Herttaisimpana kunnianosoituksenaan hän lienee kotiseuturakkaudessaan pitänyt vuosittain Maaningalla jaettua Kunniahuilaajan titteliä.

Seppo Sarlund

Kirjoittaja on Maaninka-Seuran entinen puheenjohtaja.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet