Muistot

Jyrki Jalasto 1945–2019

Diplomi-insinööri

Diplomi-insinööri Tuuro Jyrki Sakari Jalasto kuoli vaikeaan sairauteen Helsingissä 7. helmikuuta 2019. Hän oli 73-vuotias, syntynyt Oulunsalossa 12. maaliskuuta 1945.

Jalasto kävi koulunsa Helsingin reaalilyseossa Ressussa ja kirjoitti sieltä ylioppilaaksi vuonna 1964.

Diplomi-insinööriksi hän valmistui Teknillisestä korkeakoulusta pääaineenaan kaivostekniikka ja metallurgia.

Työura alkoi Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa jatkuen Ouluun Nokia oy:n modeemitehtaalle tuotannon johto- ja kehitystehtäviin. Oulusta Jalasto siirtyi Espooseen Nokian tietokonetehtaan johtajaksi ja sitten Nokian ICL:lle myymän tehtaan vetäjäksi.

Vuonna 1995 Jalasto siirtyi Kiinaan johtamaan tukiasemia ja kännyköitä valmistavaa yhteis­yritystä Pekingissä. Vuonna 1998 hänen uransa vei Unkariin perustamaan ja johtamaan kännyköiden tuotantolaitosta ja sitten sen ympärille kasvatettua Komarov Hungary Industrial Park -teollisuuskylää.

Suomeen Jalasto palasi vuonna 2006 jatkaen organisaatioiden toiminnan kehittämistä muun muassa Eera oy:n Senior Advisorina vuosina 2007–2014.

Jo uransa alussa Jalasto piti tärkeänä jakaa vastuuta laadusta ja tuottavuudesta työntekijöille ja tiimeille. Hänen näkemyksensä muutostarpeista ja toteutuspoluista yhdistyi käytännön taitoon toimeenpanna ­uudistukset.

Jalaston työksi annettiin erityisen paljon muutosprosessien ja kehityshankkeiden läpiviemistä. Kehityshankkeissakin hänet nähtiin myös konkreettisissa toimissa esimerkiksi kypärä päässä ja taskulamppu kädessä selvittämässä tuotantoprosessin haasteita.

Tiimien jäsenenä Jalasto oli positiivinen ratkaisujen etsijä ja rakentaja. Hänen huumorin­tajunsa toimi siltana niin asiakkaiden kuin tiimin jäsentenkin välillä.

Jalasto oli laadun kehittäjä. Hän osallistui aktiivisesti Suomen Laatuyhdistys ry:n työhön toimien myös yhdistyksen puheenjohtajana. Hän vaikutti muun muassa siihen, että Suomeen tuotiin 1980- ja 1990 -luvuilla maailman huippuyritysten tietämystä ja toimintatapoja.

Jalaston kouluaikojen ystäviin, Ressun poikiin, yhteydet säilyivät läpi elämän. Yhteiset kokemukset hitsasivat heidät kiinteäksi ryhmäksi.

Ressun pojat muistavat Jyrkin rauhallisena ja harkitsevana, älykkäänä henkilönä, jolla oli hyvä huumorintaju. Häntä pidettiin ajattelijana ja jopa runoilijana.

Jyrki oli kulinaristi, ja suvun kesken pidetyt juhlat ovatkin ikimuistoisia. Eläkkeelle jää­tyään Jyrkillä oli myös enemmän aikaa jo aikuisille lapsilleen, lastenlapsilleen sekä tyttärelleen, jonka koulunkäyntiä ja harrastuksia hän tiiviisti seurasi ja tuki.

Jyrki-papan luona vietetyt, lasten aina odottamat hauskat joulut ovat lasten mielissä ja muuttuvat varmasti heille ajan myötä kauniiksi lapsuusmuistoiksi.

Matti Jalasto

Pekka Niiranen

Antti Rasilo


Kirjoittajat ovat Jyrki Jalaston poika sekä entisiä kollegoja.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet