Muistot

Anna-Kaisa Hermunen 1948–2019

Toimittaja

Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen kuoli pitkäaikaiseen sairauteen 13. toukokuuta 2019 Laukaassa. Hän oli 71-vuotias, syntynyt Laukaassa 17. helmikuuta 1948.

Hermunen teki 40-vuotisen tv-uran ensin Yleisradiossa ja sen jälkeen MTV:ssä. Ammatin ensiaskeleet hän otti jo 17-vuo­tiaana Ylen Jyväskylän maakuntaradiossa. Hän kertoi itse jääneensä pari kertaa luokalle, koska ei osannut keskittyä. Toimittajan ammatti oli tähtäimessä jo 12-vuo­tiaana, ja se hänen temperamentilleen nopeasti luontuikin.

Tv-katsojille tuttu kasvo Hermusesta alkoi tulla 1980-luvun aikana. Kun Kymmenen uutiset aloitti, Hermunen työskenteli Ylen Lappeenrannan aluetoimituksessa. Maikkarin kilpaileva toimittaja oli Päiviö Pyysalo, joka oli Neuvostoliitto-uutisten kanssa aina etulyöntiasemassa, koska osasi vähän venäjää.

Hermunen siirtyi Yleltä Maikkarin leipiin vuosikymmenen puolivälissä, alkuun taloustoimittajana. Hänet tunnettiin siitä, että hänellä oli poikkeuksellisen laajat suhteet liike-elämään.

Näihin aikoihin hän alkoi itse ehdotella, että olisi halukas tekemään omia keskusteluohjelmia, joissa saisi keskittyä yhteen haastateltavaan. Hermunen-ohjelma aloitti silloisella Kolmoskanavalla 1991. Myöhempi versio sai nimekseen Hermunen yönälkään.

Tässä vaiheessa Hermunen ja hänen tyylinsä tunnettiin jo hyvin. Silloinen ohjelmajohtaja Tauno Äijälä muistaa, että hän oli niitä ihmisiä, jotka tulevat ”kuvaruudusta läpi”.

”Hän oli kuin tuli ja leimaus”, Äijälä kuvailee. Esimiesten näkökulmasta ”Hermuska” oli kova luu: hän sai tahtonsa läpi varmemmin kuin pomot.

Äijälän mukaan Hermusella ei ollut esikuvia. ”Hermusen ainoa esikuva oli Hermunen.”

Talk show -emäntänä Hermunen oli eräänlainen Maria Veitolan edelläkävijä: samalla tapaa ärsyttävä töksäyttelijä mutta kuitenkin tasaisen suosittu.

Hermunen osasi olla suorastaan törkeä haastateltavia kohtaan, hän tinkasi vastaan ja vaikutti katsojien silmissä usein ylimieliseltä ja suorastaan pelottavalta. Hänet muistetaan varsinkin käsistään, jotka eivät pysyneet koskaan paikoillaan.

Ohjelma loppui tylysti, kun Hermunen sai potkut Maikkarilta 2001 suuren saneerauksen yhteydessä. Niinä vuosina Maikkari karsi muutakin tarjontaansa, jolla oli – kiertoilmausta käyttäen – väärä yleisö.

Potkuja Hermunen paheksui: ”Miten ne saattoi heittää mut ulos? Mä olen karismaattinen ja persoonallinen ihminen, ja mulla on brändi kainalossa. Mutta suomalaisessa tv-maailmassa se ei vielä tarkoita yhtään mitään”.

Itsensä brändääjänä hän to­siaan oli edellä aikaansa.

Myöhemmin Hermunen kertoi olleensa potkujen jälkeen kolme kuukautta raivoissaan, mutta rauhoittui sitten, pysyvästi. ”Sairastuin julkisuuteen”, hän kuvaili myöhemmin tv-aikojaan.

Hermunen muutti Helsingin hektisistä toimittajakuvioista lapsuudenkotinsa pihapiiriin, kosken rannalle Laukaaseen mutta kirjoitti sieltä käsin vielä ärhäköitä kolumneja muun ­muassa Kalevaan. Tv-töitä hän ei omien sanojensa mukaan enää kaivannut.

Maikkarille 2016 antamassaan haastattelussa hän korosti, että hän on ennen muuta uutis- ja ajankohtaistoimittaja, vaikka kaikki muistivat hänet omasta ohjelmasta.

Sosiaaliseen mediaan Hermunen ei koskaan mennyt vaan piti sitä narsistien touhuna.

”Sosiaalinen media on joutavanpäiväistä lässynlässytystä”, hän paukautti.

Hermunen oli kertaalleen naimisissa ja herätti myöhemmin huomiota liikkumalla itseään nuorempien miesten seurassa. Hän oli erilainen keski-ikäinen naisjulkkis, oman sukupolvensa Lenita Airisto, joka muuten kävi hänkin kerran Hermusen piinapenkissä.

Laukaassa Hermunen eli ”so­siaalisena erakkona”. Hän hankki 2016 asunnon myös Jyväs­kylän keskustasta ja kävi säännöllisesti Helsingissä ystäviä tapaamassa.

Häntä on kuvailtu ääripäiden ihmiseksi: toisaalta hillittömäksi ja hauskaksi, toisaalta vetäytyväksi ja haavoittuvaksikin.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet