Muistot

Markku Vesala 1955–2019

Tiskijukka

Dj Edward -taiteilijanimellä esiintynyt tiskijukka Markku Vesala kuoli 7. toukokuuta 2019 Lappeenrannassa sairauden uuvuttamana. Hän oli 63-vuotias, syntynyt Haminassa 9. joulukuuta 1955.

Ensimmäiset suomalaiset ammatti-dj:t aloittivat uransa 1960-luvun loppuvuosina, ja 1970-luvun alussa diskoala lähti no­peaan kasvuun. Tässä yhteydessä alalle tuli myös Vesala, joka aloitti dj:nä vuonna 1971.

Ensin Dj Makena tunnettu soittaja alkoi keikkailla Varkauden ja myöhemmin Lappeenrannan seudulla.

Vuonna 1977 Suomessa järjestettiin ensimmäiset tiskijukkien SM-kisat, joiden tarkoituksena oli löytää uusia dj-kykyjä. Kisojen voittajaksi kruunattiin Vesala, josta tuli voiton myötä valtakunnallisesti tunnettu dj.

SM-kilpailuiden finaalissa Helsingin Tavastialla Vesala erottui kilpakumppaneistaan, sillä hän oli lavalla täysin pitelemätön ja sai yleisön mukaansa. Tätä edesauttoi myös kotiseudulta kannustamaan saapunut oma fanijoukko.

Vaikka Vesala ei ollut aivan ensimmäisiä suomalaisia ammattilaistiskijukkia, hän kuului vanhan liiton soittajiin, joiden dj-keikoilla ­show’lla ja juonnoilla oli olennainen merkitys. Musiikin soittamisen ohella tär­keää oli esiintyä mahdollisimman mieleenpainuvasti. Visuaalisuuteen panostettiin pukeutumisella ja rekvisiitalla.

Vesala suhtautui kunnian­himoisesti myös keikkojensa ­äänipuoleen. 1970–1980-lukujen vaihteessa hänellä oli Lappeenrannassa oma studio, jossa hän teki keikoilleen jinglejä eli lyhyitä spiikki- ja musiikkipätkiä. Juonnoissaan hän käytti tehosteena välillä rajuja kaikuja ja säröä. Soivien levyjen tahdissa hän saattoi hakata sähkörumpuja, räpätä tai laulaa.

Keikat saattoivat vaikuttaa kaaoksenomaisilta, mutta Vesala rakensi esiintymisensä draaman kaaren mukaan, ja niissä tapahtui koko ajan. Esimerkki tuli ulkomaisista kaupallisista radioista ja kuuluisalta amerikkalaiselta dj:ltä Wolfman Jackilta eli Robert Smithiltä, mutta Vesalan toimintatapa oli täysin omalaatuinen.

Vesala kiersi maata sekä itsenäisenä diskoyrittäjänä että useiden nimibändien keikka-dj:nä. Hän oli tiskijukkana muun muassa Hurriganesin ja Sleepy Sleepersin keikoilla. Musiikkina hänen mieleensä olivat rock ja kaikenlainen rytmi­musiikki reggaesta funkiin.

Kollegoiden mieleen Vesala jäi helposti lähestyttävänä persoonana, joka jakoi laajaa dj-alan tietämystään ja neuvojaan auliisti nuoremmille soittajille.

Tähän tuli tilaisuuksia esimerkiksi 1990-luvulla, kun Vesala juonsi tiskijukkien SM-kisoja ja kiersi maata seuraavan sukupolven dj-mestarien kanssa.

Alan sisällä hän oli hyvin pidetty ja arvostettu henkilö. Hänet muistetaan taiteilijana ja oman tiensä kulkijana, joka toimi tiskijukkana ensisijaisesti rakkaudesta lajiin.

Markku Vesala valittiin suomalaisten tiskijukkien hall of fameen vuonna 1996. Keikkailun hän joutui jättämään sairastelun vuoksi vajaat kymmenen vuotta sitten.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet