Muistot

Antti Jäättelä 1935–2019

Sisätautiopin dosentti

Lääkäriliiton entinen puheenjohtaja, sisätautiopin dosentti Antti Jäättelä kuoli 13. huhtikuuta 2019 Helsingissä pitkällisen sairauden uuvuttamana. Hän oli 83-vuotias, syntynyt Porissa 26. toukokuuta 1935.

Jäättelän Arvi-isä oli diplomi-insinööri, jonka ura Finlaysonin palveluksessa vei perheen Porista Oslon kautta Forssaan, jossa Jäättelä valmistui ylioppilaaksi.

Lääkiksen karsintakurssilla Helsingissä 1956 Jäättelä tutustui Anna-Liisa Korpiseen, ja häitä vietettiin seuraavana vuonna.

Jäättelän lääkärinura alkoi kunnanlääkärinä Jämsässä. Tohtoriksi hän väitteli Helsingin yliopiston farmakologian laitokselta. Erikoistuttuaan sisätauti­lääkäriksi hän toimi Hyksin II sisätautiklinikalla, viimeksi apulaisprofessorina.

Marian sairaalan ylilääkärin virasta hän siirtyi Jorvin sairaalaan, jossa toimi johtajaylilääkärin virassa vuoteen 1997.

Jo kouluaikoina Jäättelä oli innostunut urheilusta, silloin sydäntä lähinnä oli koripallo.

Myöhemmin harrastuksiksi muodostuivat golf ja tennis, ja rutiiniksi tennistunnit Heikki-pojan kanssa, samoin joka-aamuiset uinnit. Lääkärikymppiin hän osallistui useana vuonna.

Monitoimimies kutsuttiin myös politiikkaan ja yhteisöihin. Hänet valittiin kokoomuksen mandaatilla Helsingin kaupungin varavaltuutetuksi ja terveyslautakunnan puheenjohtajaksi.

Lääkäriliiton valtuuskunnan jäsen Jäättelä oli 1977–1982 ja liiton puheenjohtaja 1982–1985. Jäättelän kaudella Lääkäriliitto joutui lakkoon, jolla pitkään jatkunut lääkärien ansiotason lasku saatiin oikaistua.

Kansainvälisiä suhteita kehitettiin määrätietoisesti, mikä näkyi Jäättelän isännöimissä liiton 75-vuotisjuhlissakin ulkomaisten vieraiden suurena määränä.

Jäättelän kaudella ryhdyttiin rakentamaan Lääkäriliiton uutta toimitaloa. Talo valmistui 1980-luvun loppupuolella Mäkelänkatu 2:een. Kaikessa oli tekemisen meininki.

Antti suhtautui elämään positiivisesti. Hän oli seurallinen, puuhaili mielellään lastensa, lastenlastensa ja muidenkin lasten kanssa. Hän oli valmis auttamaan kaikkia apua tarvitsevia itseään tyrkyttämättä.

Antille rakkaaseen perheeseen kuuluivat vaimo Anna-Liisa, lapset Heikki, Leena ja Marja, seitsemän lastenlasta ja kaksi lastenlastenlasta.

Leo Strid

Markku Äärimaa


Kirjoittajat ovat Antti Jäättelän työtovereita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet