Muistot

Machiko Kyō 1924–2019

Näyttelijä

Japanilainen näyttelijä Machiko Kyō kuoli sydänkohtaukseen 12. toukokuuta 2019 Tokiossa. Hän oli 95-vuotias, syntynyt Osakassa 25. maaliskuuta 1924.

Kyōn oikea nimi oli Yano Motoko. Hän oli viisivuotias, kun isä jätti perheen. Äiti ja isoäiti kasvattivat tytön, joka joutui auttamaan elatuksessa jo varhaisteininä. Siksi Motoko liittyi 12-vuotiaana tanssijaksi Shochiku kagekidaniin, naisten teatteriryhmään.

Samalla hän otti taiteilijanimekseen Machiko Kyō.

Myöhemmin Kyō siirtyi To­kioon, jossa sai suosiota ja mainetta tanssijana, jolla oli täydelliset sääret. Daei-elokuvastu­dion kykyjenetsijä huomasi hänet vuonna 1949, ja jo vuotta myöhemmin hän näytteli Akira Kurosawan Rashomonin (1950) naispääroolin.

Rashomon palkittiin Venet­siassa, ja sen katsotaan tuoneen japanilaisen elokuvan länsimaiden tietoisuuteen. Ihailua herätti rakenne, jossa sama tarina kerrotaan eri henkilöiden näkökulmista. Kyō näytteli samurain vaimoa, joka kertoo yhden version tämän kuolemasta.

Kyō näytteli Japanin keskeisten ohjaajien elokuvissa, joista moni on noussut klassikoksi. Kenji Mizoguchin kauhuelokuvassa Ugetsu – kalpean kuun tarinoita (1953) hän esitti ylhäisönaisen aavetta. Samana vuonna Kyō nähtiin myös Mikio Narusen ja Teinosuke Kinugasan ohjauksissa.

Kinugasan samuraielokuva Helvetin portti sai Cannesin toiseksi isoimman palkinnon ja ulkomaisen elokuvan Oscarin. Kyō sai roolistaan suomalaisen Jussi-palkinnon parhaana ulkomaisen naisnäyttelijänä.

Kyō jatkoi yhteistyötä Mizoguchin kanssa elokuvissa Keisarinna Yang Kwei Fei (1955) ja Punaisten lyhtyjen katu (1956). Daniel Mannin Hollywood-elokuvassa Elokuun teehuone (1956) hän näytteli muun muassa Marlon Brandon kanssa.

Vielä 1950-luvulla Kyō näytteli parissa Kon Ichikawan elokuvassa. Yasujiro Ozun Kiertolaiset (1959) kuuluu hänen keskeisiin elokuviinsa. Yleensä japanilaisten naistähtien julkisuuskuva pidettiin kainona, mutta Kyō oli ensimmäinen, jota markkinoitiin Hollywood-tyyliin kauneusihanteilla.

Kyō jatkoi näyttelemistä tv:ssä ja teatterissa yli 80-vuotiaaksi. Hän ei koskaan mennyt naimisiin, mutta pitkä suhde Daei-studion tuottajan Masaichi Nagatan kanssa oli julkisesti tiedossa. Nagata vastasi myös Kyōn noususta tähteyteen 1950-luvulla.

Harri Römpötti

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet