Muistot

Kaisa Kauppinen-Toropainen 1947–2019

Työelämän tutkija

Työelämän tutkija, valtiotieteiden tohtori Kaisa Kauppinen-Toropainen kuoli Helsingissä 22. maaliskuuta 2019 nopeasti edenneeseen sairauteen. Hän oli 71-vuotias, syntynyt Helsingissä 18. kesäkuuta 1947.

Kauppinen syntyi rovastin ja opettajan perheeseen, ja kodin virikkeellinen ja älyllinen kulttuuri vaikutti hänen uranvalintaansa. Hän avioitui lääkäri Markku Toropaisen kanssa, ja he saivat kaksi lasta. Tutkijan uran ohessa Kauppinen oli taitava liikenainen, joka toimi aktiivisesti asuntomarkkinoilla.

Kauppinen teki elämäntyönsä Työsuojeluhallituksessa ja Työterveyslaitoksella psykologina, tutkijana ja tutkimusprofessorina vuosina 1974–2013.

Hän vieraili runsaasti ulkomailla, muun muassa Yhdysvalloissa, Kiinassa, Pietarissa, Pohjoismaissa, Bal­tiassa sekä Euroopan unionin kokouksissa. Vuonna 1991 hän teki Henrik-pojan ja Elina Haavio-Mannilan kanssa riemastuttavan automatkan Ann Arborista Michiganista Los Angelesiin Kaliforniaan katsomaan filmitähtien jalanjälkiä.

Kauppinen oli myös aktiivinen yliopisto-opettaja. Sosiaalipsykologian tutkijakoulun johtoryhmän jäsenenä hän osallistui väitöskirjatöiden ohjaukseen ja esitarkastukseen sekä toimi vastaväittäjänä useissa Suomen yli­opistoissa. Asiantuntijatehtäviä hänelle kertyi muun muassa OECD:ssä, YK:ssa, WHO:ssa, ILO:ssa ja ICOH:ssa.

Kauppinen oli Eurooppanaisten hallituksen jäsen ja kirjoitti vielä vuonna 2018 artikkelin Seksuaalisen häirinnän hiljaisuuden ja pelon muurinmurtajat - #metoo-kampanjan opetukset.

Kauppisen viimeiseksi tutkimusprojektiksi jäi Työsuojelurahaston rahoittama hanke Työssäkäynti ja läheis- ja omaishoiva – työssä jaksamisen ja jatkamisen tukeminen.

Tuloksia julkaistiin suomenkielisenä kirjana sekä englanninkielisessä kokoelma­teoksessa. Tutkimus herätti paljon kiinnostusta mediassa, järjestökentällä, poliittisten päättäjien ja omaishoitajien parissa.

Vielä syksyllä 2018 Kauppinen ja hänen tutkijakollegansa Mia Silfver-Kuhalampi kävivät keskustelemassa puhemies Paula Risikon kanssa siitä, miten työssäkäyviä omaishoitajia voisi lainsäädännön kautta tukea paremmin.

Kaisalle oli erittäin tärkeää, etteivät perinteiseen sukupuolirooliin liittyvät hoivatehtävät estä naisia käymästä työssä ja luomasta uraa, jos he niin haluavat.

Kaisa Kauppinen-Toropainen ei pelännyt omien mielipiteidensä esittämistä tieteellisissä teksteissä. Hänen mielestään ns. luottamusyhteiskunta kannattaa säilyttää.

”Kaikesta työelämän kritiikistä huolimatta suomalaisessa esimiestyössä on paljon hyvää. Esimies-alaissuhteet ovat usein mutkattomat ja vuorovaikutus puolin ja toisin on helppoa. Suomalainen yhteiskunta on luottamusyhteiskunta, Etelä-Euroopassa on erilainen toimintakulttuuri”, hän sanoi.

Kaisan mielestä ihmisen kannattaa myös ennakoida oma ikääntymisensä. Yhteisöllinen asuminen tuo turvaa, hän mietti muutettuaan Aikalisä-yhteisöön, jota hän oli itse ollut perustamassa.

Elina Haavio-Mannila

Mia Silfver-Kuhalampi

Kirjoittajat ovat Kaisa Kauppisen tutkijatovereita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet