Muistot

Ilmari Ojala 1931–2019

Opetusneuvos, rehtori

Opetusneuvos, rehtori Ilmari Ojala kuoli Helsingissä 25. maaliskuuta 2019 87-vuotiaana. Hän oli syntynyt Vaasassa 16. kesäkuuta 1931.

Ojala oli opistomies ja vanhan ajan herrasmies. Ennen kaikkea hän oli hevosmies, joka toi esille suomenhevosen ainutlaatuista arvoa.

Ojalan VR:n kamreerina toiminut isä vei perheensä Vaasasta Viipuriin. Sieltä he lähtivät kahdesti evakkoon.

Jo talvisodan evakkopaikassa Alavudella Ilmari osallistui hevostöihin, kuten metsänajoon. Kouluvuosien kesälomat hän vietti maatiloilla renkinä ja hevostenhoitajana ja muun ­muassa kulki 17-vuotiaana Virroilla ja naapuripitäjissä kuuluisan siitosoriin Noron Hessun kanssa astuttamassa tammoja.

Joskus talon emäntä tuli pihalta tielle kysymään oriin palveluja ja talutti tamman paikalle. Aina Ilmari ei riisunut edes kärryjä oriilta, vain vatsavyön turvallisuussyistä.

Siitä emännät rupesivat arvailemaan, syntyvätkö myös varsat kärryt perässään.

Ojala valmistui Helsingin yli­opistosta pääaineenaan Suomen historia.

Hän työskenteli oppikoulujen opettajana 1959–1965 ja aikuisoppilaitosten rehtorina 1965– 1993, pisimmän ajan Porvoon kansalaisopiston rehtorina. Työurien saumassa hän palveli rauhanturvaajana Kyproksella.

Ojala alkoi valokuvata suomenhevosia järjestelmällisesti 1950-luvulta alkaen. Kuvia on kertynyt kymmeniä albumeja ja arkistolaatikollisia tarkkoine kantakirjanumeroineen ja sukutietoineen. Laaja kokoelma odottaa siirtoa Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseoon.

Hän kirjoitti myös useita tietokirjoja suomenhevosesta ja sotahistoriasta sekä sotamarsalkka Mannerheimin hevosista ja Päämajan elämästä.

Ojala oli arvostettu esitelmöitsijä. Hän puhui suomenhevosen merkityksestä sotaponnistuksissa: ”Suomen vapauden ja tulevaisuuden pelastivat Suomen mies, nainen ja suomenhevonen.”

Talvisota oli hevosvetoinen sota, esimerkiksi kenttätykistön liikkuvuus oli vielä hevosten varassa.

Suomenhevosen ominaisuudet, sitkeys sekä kylmän ja nälän kestävyys, tekivät siitä hyvän sotahevosen. Talvisodan päättymiseen mennessä hevosia oli otettu väestöltä 72 000, neljännes maan täysi-ikäisestä hevoskannasta. Talvisodassa hevosia kuoli tai katosi 7200.

Suomenhevonen – sotahevonen -patsas paljastettiin 3. elokuuta 1997 Seinäjoella. Ojala vaikutti merkittävästi patsashankkeen toteutumiseen.

Kunniaratsumies, reservin majuri Ilmari Ojala oli aktiivinen Ratsumieskillan toiminnassa. Hän oli perustamassa myös Suomen työhevosyhdistystä, joka kantaa huolta suomentyö­hevosen geeniperimän säilymisestä.

Ojalan lähipiiriin kuuluivat puoliso sekä kolme poikaa perheineen.

Pekka Särkiö

Kirjoittaja on Ilmari Ojalan sukulainen.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet