Muistot

Jouko Salonen 1929–2019

Diplomi-insinööri

Diplomi-insinööri Jouko Salonen kuoli 90-vuotiaana Helsingissä 18. huhtikuuta 2019. Hän oli syntynyt Kempeleessä 26. tammikuuta 1929.

Maanviljelijävanhempien kahdeksanlapsisessa perheessä myös lapset tottuivat ahkeraan työntekoon ja oppivat jo varhain arvostamaan elämää, missä jokaisen piti osallistua yhteiseen hyvään.

Kodin arvot ja uskonnollisuus ohjasivat Jouko Salosen matkaa elämän loppuun asti. Tunnistettavia luonteenpiirteitä hänelle olivat oikeudenmukaisuus, rehellisyys ja avoimuus, jotka korostuivat myöhemmin niin perhe- kuin työelämässäkin.

Salonen kirjoitti ylioppilaaksi Oulun yhteislyseossa 1949. Rakennustekniikan diplomi-insinööriksi hän valmistui Helsingissä Teknillisestä korkeakoulusta 1954.

Varusmiespalveluksen hän aloitti samana vuonna Pioneerikomppaniassa Korialla, mutta loukattuaan jalkansa pahoin hän siirtyi puolustusministeriön konstruktio-osastolle, minne jäi varusmiespalvelun jälkeen vuodeksi töihin.

Jouko Salonen ja Marita o.s. Krogell avioituivat vuonna 1956. Heille syntyi kaksi tytärtä.

Avioliiton alkuvuosina perhe asui Oulussa, kun Jouko Salonen toimi TVH:n rakennuspäällikkönä. Hän oli rakentamassa mm. sodassa tuhottuja siltoja. Perhe muutti takaisin Helsinkiin 1961, missä Salonen oli rakennuttamassa mm. Länsiväylää ja Tarvon moottoritietä siltoineen.

Työssään Polarin tytäryhtiön Insinöörityö oy:n toimitusjohtajana ja Polarin teknisenä johtajana vuosina 1964–1968 Salonen keräsi arvokasta kokemusta teknisesti vaativista kohteista kuten Temppeliaukion kirkko ja Ympyrätalo.

Samaan aikaan hän havaitsi, että valtiolla ja kunnilla oli palveluksessaan kokeneita rakennuttamisen asiantuntijoita, mutta yksityissektorilta ne puuttuivat.

Insinööritoimisto Jouko Salonen oy aloitti vuonna 1968. Toiminta laajentui, ja rakennuttamisen tietotaitoa edesauttoi ulkomailta, mm. Etelä-Amerikasta ja Keski-Euroopasta, saadut työkokemukset esimerkiksi Kone oy:n tehdashankkeissa. Yritys toimi Jouko Salonen oy:n nimellä vuoteen 1990. Jaakko Pöyry oy osti Salosen yrityksen vuonna 1980.

Eläkevuosinaan Salonen toimi asiantuntijana vielä joissakin rakennushankkeissa.

Jouko oli innokas liikunnan ja urheilun ystävä. Hän oli vanha pesäpalloilija, ja tenniksen jätettyään hän ryhtyi pelaamaan golfia, mitä hän harrasti Sarfvikissa Kirkkonummella innokkaasti vuoteen 2017 asti.

Perheen kesäasunto Tammisaaressa oli Joukolle erittäin rakas ja tärkeä paikka. Siellä oli mahdollisuus viettää kiireetöntä aikaa neljän sukupolven kesken.

Myös lukuisia ystäviä ympäri maailmaa on vuosien saatossa kestinnyt merenrannalla vieraanvarainen, hyväntuulinen isäntäväki.

Jouko piti ystäviinsä ja tuttaviinsa yhteyttä säännöllisesti ja tapasi heitä vielä aivan elämänsä viimeisinä viikkoina.

Lapsenlapsilleen hän oli rakas Ukki, jonka seurana ja tukena he olivat Terhokodissa, missä hän vietti elämänsä viimeisen viikon vaikean sairauden uuvuttamana.

Antti Iskala

Jarmo Meskanen

Martti Hellman


Kirjoittajat ovat Jouko Salosen vävy sekä työtovereita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet