Muistot

Tauno Palva 1925–2019

Professori

Korva-, nenä- ja kurkkutauti­opin professori Tauno Palva kuoli 27. huhtikuuta 2019 sairauskohtaukseen Espoossa. Hän oli 93-vuotias, syntynyt Hyvinkäällä 17. lokakuuta 1925.

Kansa- ja keskikoulun Palva kävi Hyvinkäällä. Isän kuoltua ja veljen lähdettyä opiskelemaan Palva ryhtyi teini-ikäisenä yhdessä äitinsä kanssa hoitamaan sukutilaa. Työt tehtiin ilman koneita. Tukkimetsällä ja peltotöissä hänellä oli apuna ainoastaan työhevonen.

Kiinnostus opiskeluun voitti kuitenkin maanviljelyn. Palva suoritti lukion opinnot töiden ohessa iltaisin itse opiskellen.

Syksyllä 1943 tuli kutsu asepalvelukseen ja rintamalle. Läpimurtovaiheessa hän palveli Kannaksella osallistuen Vuosalmen puolustustaisteluihin.

Kotiuduttuaan Palva suoritti ylioppilastutkinnon, jonka jälkeen seurasivat lääketieteen opinnot, ensiksi Helsingissä ja kandidaattivaiheen jälkeen Turussa, josta hän valmistui lääketieteen lisensiaatiksi vuonna 1950. Väitöskirja valmistui 1952.

Dosentuurin audiologiassa Palva sai 1955 ja korva-, nenä- ja kurkkutautiopissa 1960.

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäriksi Palva valmistui vuonna 1954 Turussa, jossa työskenteli erikoisalansa yliopistoklinikassa vuoteen 1963.

Tällöin hänet nimitettiin oppiaineensa ensimmäiseksi vakinaiseksi professoriksi Oulun yliopistoon, jossa hän toimi dekaanina 1964–1965 ja vararehtorina 1965–1968.

Helsingin yliopiston korva-, nenä- ja kurkkutautiopin professoriksi ja yliopistoklinikan ylilääkäriksi Palva nimitettiin vuonna 1974. Näitä virkoja hän hoiti eläkkeelle siirtymiseensä asti 1990.

Palvaa arvostettiin lääkärinä, opettajana ja tutkijana. Hyksin korvaklinikasta kehittyi hänen aikakaudellaan kansainvälinen huippuyksikkö.

Hänen ominta osaamistaan olivat väli- ja sisäkorvasairaudet sekä korva- ja kallonpohjakirurgia. Näissä hän sai paljon kansainvälistä mainetta.

Palva saavutti lukuisia kotimaisia ja kansainvälisiä tunnustuksia, palkintoja ja kunnianosoituksia. Hänellä oli myös vastuullisia tehtäviä sairaala- ja yliopistohallinnossa.

Kansainvälisen mallin mukaisesti Helsingin klinikassa alkoi Palvan toimesta korvan mikrokirurgian simulaatio-opetus.

Toiminta jatkuu hänen ni­meään kantavassa laboratoriossa, jossa tehdään myös tutkimustyötä. Palva aloitti myös leikkausyhteistyön neurokirurgian klinikan kanssa.

Ihmisenä, työtoverina ja esi­miehenä Tauno Palva oli ahkera, järjestelmällinen ja oikeudenmukainen. Hän kannusti omalla esimerkillään oppilaitaan ja työtovereitaan.

Eläkevuosinaan hän jatkoi tutkimustyötä ja pelasi ahkerasti golfia, jossa hänestä kehittyi monta palkintoa voittanut taitava veteraanipelaaja.

Perhe-elämä oli Tauno Palvalle tärkeää. Vaimonsa Vuokon kanssa hän ehti elää avioliitossa 65 vuotta ennen kuin jäi leskeksi vuonna 2016. Heillä oli kaksi lasta, Kirsti ja Kimmo.

Hans Ramsay

Pekka Karma

Antti Palva


Kirjoittajat ovat Tauno Palvan oppilaita ja työtovereita sekä serkku ja työtoveri.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet