Muistot

Olavi Jokela 1930–2019

Everstiluutnantti

Everstiluutnantti Olavi Jokela kuoli 1. huhtikuuta 2019 Haminassa 88-vuotiaana. Hän oli syntynyt Hämeenlinnassa 28. toukokuuta 1930.

Nuoruutensa Jokela vietti Kaakonkulmilla Vehkalahdella ja Haminassa. Hän oli sotilaspoikana Mäntlahden suojeluskunnan poikaosastossa 1943– 1944.

Tältä ajalta jäi muistoksi pienen räjähdysonnettomuuden jälkeen amputoitu sormi.

Varusmiespalveluksen jälkeen Jokela jäi kesävänrikiksi Haminaan. Haminassa hän tapasi puolisonsa Kirstin, naimisiin he menivät 1952.

Varusmiespalveluksen aikana Jokela suoritti tarvittavan lukion oppimäärän iltaopintoina ja saatuaan myös muodollisen pätevyyden hakeutui Kadettikouluun.

Kadettikoulun hän kävi normaalia vanhempana 1959–1961. Hän toimi Kadettikurssin 46 Perinteiden Isänä, oli kadettikersantti, ja hänet palkittiin Kadettikoulun Kunniamiekalla.

Valmistuttuaan Kadettikoulusta Jokela siirtyi Haminaan Kymen Jääkäripataljoonaan ja 1966 Laskuvarjojääkärikouluun Uttiin suoritettuaan sitä ennen kantahenkilökunnan hyppykurssin. Vuonna 1972 hän sai siirron Kaakkois-Suomen sotilasläänin esikuntaan Kouvolaan mutta palasi jo 1973 takaisin Uttiin Laskuvarjojääkärikoulun johtajaksi.

Kouvolassa hän oli kaupunginvaltuustossa 1977–1984 sitoutumattomien ryhmässä.

Johtajana Olavi Jokela oli karismaattinen, ihmisläheinen, empaattinen ja tehtävään sitouttava. Hänet tunnettiin vaativana mutta samalla reiluna ja huumorintajuisena esimiehenä ja työkaverina. Oikeudenmukaisuus ja kaikkien tasapuolinen kohtelu olivat hänelle tärkeitä.

Oma esimerkki hyppäämällä ensimmäisenä koneesta tai kymmenien kilometrien pituisten jalan siirtymisten johtaminen painava reppu selässä olivat hänelle tärkeitä ja luonteenomaisia.

Reserviin Jokela siirtyi 1982, hänen mietteitään siltä ajalta on edelleen kuultavissa ja nähtävissä Yle Areenassa ohjelmassa Viimeinen hyppy.

Vuodet 1982–1993 hän toimi Haminassa Reserviupseerikoulun oppilaskunnan kannatusyhdistyksen toiminnanjohtajana.

Vapaa-ajan Olli vietti mieluiten Kirsti-vaimon, lasten ja heidän perheidensä kanssa Itäisellä Suomenlahdella Tammion saaressa Kallula-nimisellä tilalla.

Kalastus, metsätyöt, veneretket ja talvella hiihto- ja moottorikelkkaretket sekä vanhan tilan rakennusten remontointi yhdessä perheen kanssa kuuluivat hänen harrastuksiinsa aina viime vuosiin saakka.

Ari Jokela

Heikki Siiropää

Kirjoittajat ovat Olavi Jokelan poika sekä hänen pitkäaikainen ystävänsä ja työkaverinsa.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet