Muistot

Jan Olin 1945–2019

Arkkitehti

Arkkitehti Jan Olin kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen kotonaan Helsingissä 17. toukokuuta 2019. Hän oli 74-vuotias, syntynyt Hangossa 25. helmikuuta 1945 opettajaperheeseen.

Olin aloitti 1964 opinnot Teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosastolla. Hän työskenteli opiskeluaikanaan useassa arkkitehtitoimistossa Helsingissä.

Valmistuessaan arkkitehdiksi hän toimi Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston palveluksessa osallistuen Yleiskaava 70 -työhön ja erityisesti Itäkeskus-projektin ohjelmointiin ja myöhemmin asemakaavaan.

Vuonna 1976 hänet valittiin Kokkolan yleiskaava-arkkitehdiksi, jossa virassa hän toimi vuoteen 1982. Tuolloin valmistui muun muassa valtatie 8:n suunnitelma. ”Ohikulkutie” linjattiin kaupungin kehittyvää ydintä tukevaksi sen sijaan, että se olisi perinteisesti kulkenut metsien kautta kaupungin ohitse – ratkaisu oli aikoinaan rohkea ja ennakkoluuloton.

Vaasan asemakaava-arkkitehtina Olin aloitti 1983.

Viranhoidossaan Olin oli innostava esimies ja visionäärinen kaupunkikulttuurin puolestapuhuja, joka vastusti lyhyt­näköistä oman edun tavoittelua.

Hän palasi 1987 Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastoon palvellen siellä eläköitymiseen asti.

Sosiaalisuutensa, erinomaisen kielitaitonsa ja ilmaisukykynsä sekä ammatillisen monialaisuutensa ansiosta Olin oli Helsingin kaupungin edustajana monessa kansainvälisessä projektissa kuten laajassa Itämeren valtioiden kaupunki- ja aluesuunnittelun sekä logistiikan Baltic Palette -yhteishankkeessa.

Olin avioitui sisustusarkkitehti Jatta Erosen kanssa 1972. Samana vuonna syntyi esikoispoika Antti ja kaksi vuotta myöhemmin Johan.

Jan oli intohimoinen purjehtija. Perhe pakattiin joka kesä pieneen veneeseen, jolla matkattiin Itämeren halki aina Tanskaan ja Saksaan saakka. Joy-vene toi iloa läpi koko elämän. Jos muuta miehistöä ei sattunut löytymään, kapteeni hoiti vaikka yksin kaikki kilpailun vaatimat purjemanööverit.

Jan Olin rakasti kaupunkeja ja niiden historiaa. Hän oli kulttuurin, kirjallisuuden, musiikin sekä hyvän ruoan ja juoman ystävä mutta vierasti elitismiä ja eriarvoisuutta. Hän oli vaimonsa kanssa tuttu näky kaupungin kulttuuritapahtumissa. He kävivät ahkerasti konserteissa, taidenäyttelyissä ja seminaareissa.

Eläkevuosina myös lastenlapset pitivät kiireisenä.

Viimeisen päivänsä aina hyväntuulinen ja ystävällinen Janne vietti kollegoidensa seurassa Arkkitehtipäivillä Helsingin Lasipalatsissa. Hän kuoli samana iltana kotonaan kesken seuraamansa jääkiekko-ottelun. Laji oli hänelle rakas vielä nuoruuden peliuran jälkeenkin.

Johan Olin

Björn Silfverberg

Tuomo Siitonen


Kirjoittajat ovat Jan Olinin poika, ystäviä ja kollega.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet