Muistot

Einar Broms 1927–2019

Raastuvanoikeuden pormestari

Raastuvanoikeuden pormestari Einar ”Pokke” Broms kuoli Savonlinnassa 19. maaliskuuta 2019 91-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 18. kesäkuuta 1927. Rautatieläisen perheen elämää leimasivat lukuisat muutot asemapäällikköisän työn perässä.

Liikunta kuului Einar Bromsin elämään nuoresta pitäen. Kiinnostuksen kohteena olivat partio, uimahyppy, lennokkien rakentaminen ja luonto. Myöhemmin harrastuksiksi tulivat myös tennis, laskettelu, metsästys ja varsinkin ammunta, jonka parissa Broms jatkoi elämänsä loppuun saakka.

Talvisodan aikaan ja jatko­sodan alkaessa Broms ei ollut vielä asevelvollisuusiässä ja auttoi isänmaataan sotilaspoikana. Vuonna 1944 hän astui palvelukseen 17-vuotiaana vapaaehtoisena ja toimi sodan loppuun saakka ilmatorjunnassa päämajakaupungissa Mikkelissä ja kotikaupungissaan Varkaudessa.

Sodan jälkeen Broms aloitti opinnot Helsingin yliopiston ­oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Opiskeluaikanaan Savolaisen osakunnan juhlissa hän tapasi morsiamensa, tulevan puolisonsa Rauni Koukkarin, ja he avioituivat 1956. Savonlinnaan muutettiin auskultoimaan alun perin vuodeksi, lopulta sinne asettuen.

Uransa Einar Broms suoritti ­Savonlinnassa 1956–1990 kaupungin ja oikeuslaitoksen palveluksessa. Raastuvanoikeuden ja maistraatin oikeusneuvosmiehenä 1956–1963, kaupunginsih­teerinä ja kaupunginviskaalina 1963–1973 ja sitten kaupungin­lakimiehenä vuoteen 1980 asti. Tuolloin hänet valittiin Savonlinnan raastuvanoikeuden pormestariksi, josta tehtävästä hän jäi eläkkeelle 1990. Koko Bromsin työ- ja yksityiselämää leimasi ­oikeudenmukaisuus.

Varparannan kesämökillä vietettiin vapaa-aikaa yli puolen vuosisadan ajan. Mökille perheen voimin rakennettu tenniskenttä ja pistooliammunnan kuivaharjoittelurata pitivät yllä harrastustaitoja. Ystäviä kutsuttiin tennisturnauksiin, rapujuhliin ja juhannusta tanssimaan.

Luonto oli Bromsille tärkeä, ja kesäpaikan luonto säilytettiin pitkälti alkuperäisenä. Rakennukset oli suunniteltu ja rakennettu ympäristöön sulautuviksi. Ukki opetti lapsensa ja lapsenlapsensa kalastamaan ja nauttimaan hyvistä kalaruoista mummin valmistamana. Kalaa halstrattiin ja muikut paistettiin lastenlasten kanssa nuotiolla muurikassa.

Ystävät muistavat Einarin avoimena, sydämellisenä, luotettavana ja kuvia kumartelemattomana. Ystäviä tuli niin työn kuin harrastustenkin piiristä, suku oli hänelle läheinen ja lapsenlapset rakkaita. Vielä eläkkeelle jäätyään hän auttoi ihmisiä myös lainopillisissa pulmissa aikaa ja vaivaa säästämättä.

Einarin pitkä elämä jatkui aktiivisena aina hänen viimeisiin elinvuosiinsa saakka.

Mikko Muoniovaara

Ilkka Kilpeläinen


Kirjoittajat ovat Einar Bromsin vävyjä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet