Muistot

Henry Lynch 1928–2019

Tutkija

Periytyvän syövän tutkimuksen pioneeri Henry T Lynch kuoli 2. kesäkuuta 2019 Creightonissa Yhdysvalloissa. Hän oli 91-vuotias, syntynyt 4. tammikuuta 1928 Massachusettsissa.

Henry Lynch pestautui 16-vuotiaana Yhdysvaltojen laivastoon, jossa hän palveli toisessa maailmansodassa. Hän opiskeli psykologiksi 1952, väitteli perinnöllisyystieteestä ja valmistui lääkäriksi 1960.

Siirryttyään 1967 Creightonin yliopistoon Omahaan hän alkoi perehtyä syöpäperheisiin, joissa hän oletti syövän periytyvän. 1980-luvulle saakka virallinen lääketieteellinen käsitys syövän syntymekanismeista kiisti periytyvyyden merkityksen. Tämä vaikeutti Lynchin tutkimusten rahoitusmahdollisuuksia.

Henry Lynch keräsi valtavasti tietoa syöpäperheistä ympäri maailmaa ennen 1990-luvulla alkanutta geenitutkimuksen aikakautta. Hänen tutkimustensa pääkohteena oli periytyvä paksusuolen syöpä.

Ensimmäisen ei-polypoottisen paksusuolisyöpä oireyhtymän geenin onnistui kuitenkin löytämään suomalais-amerikkalainen tutkimusryhmä johtajinaan professorit Albert de la Chapelle, Helsingin yliopisto ja Bert Vogelstein, Johns Hopkins University, Baltimore, USA.

Muun muassa Science-lehdessä julkaistut havainnot olivat osa nykyisin Suomen Akate­mian Kasvaingenetiikan huippuyksikköä johtavan, akatemiaprofessori Lauri Aaltosen väitöskirjaa. Professori Albert de la Chapelle toimii nykyisin Yhdysvalloissa Columbuksen yliopistossa, ja hän on sekä Suomen Akatemian että Yhdysvaltojen tiedeakatemian jäsen.

Myös Henry Lynch osallistui vastaavanlaisten periytyvien geenimuunnosten tunnistamiseen. Ihmisen geenikartta valmistui lopullisesti vasta kymmenen vuotta myöhemmin, ja se käynnisti lääketieteessä ”genetiikan aikakauden”, joka vaikuttaa syöpätutkimuksen lisäksi kaikkien tautien syntymekanismien ja riskitekijöiden tutkimukseen.

Syöpägenetiikan aika toi Henry Lynchin tutkimukset yleiseen tietoisuuteen, ja hänestä tuli arvostettu periytyvän syövän pioneeri. Hän sai pitkään työskennellä yhdessä vaimonsa Janen kanssa. Yhdessä he kiersivät maailmaa kongresseissa ja tutkimuskohteissa luennoiden ja keräten tietoja mahdollisuuksista kehittää syövän ehkäisyä ja ­diagnostiikkaa näissä suvuissa.

Vuonna 2013 Periytyvän ei-polypoottisen paksusuolisyöpä oireyhtymän täyttäessä 100 vuotta, oireyhtymä nimettiin Lynchin syndroomaksi. Nykyisin sen ilmaantuvuudeksi ar­vioidaan 1:500, ja se on yleisin periytyvä syöpäoireyhtymä. Suomessa on arviolta 10 000 LS-potilasta, joista neljäsosa on tunnistettu.

Suomessa Henry Lynch vieraili kahdesti. Minulla oli ilo vierailla juuri tärkeiden geenilöytöjen aikaan hänen kotonaan. Suomen Lynchin syndrooma tutkimusryhmä muistaa lämmöllä pitkäaikaista esikuvaansa ja tukijaansa. Olemme iloisia, että Henryn uraa uurtavaa työtä jatkaa hänen poikansa Patrick.

Jukka-Pekka Mecklin

Kirjoittaja on Henry Lynchin kollega ja ystävä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet