Muistot

Lauri Syrjälä 1949–2019

Diplomi-insinööri

Terinit Oy:n toimitusjohtaja ja yrittäjä, diplomi-insinööri Lauri Syrjälä kuoli äkilliseen sairauteen 30. maaliskuuta 2019 Espoossa. Hän oli 69-vuotias.

Syrjälä syntyi Turussa 14. heinäkuuta 1949 nelilapsisen perheen kolmantena, pääsi ylioppilaaksi Helsingissä Kulosaaren yhteiskoulusta ja valmistui diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta 1975. Tämän jälkeen hän toimi myynti-insinöörinä, myyntipäällikkönä ja tuotantojohtajana eri yrityksissä.

Vuonna 1987 vaikeuksiin ajautuneelle Terinit Oy:lle haettiin pelastajaa. Syrjälä ja hänen yrittäjäkumppaninsa Matti Helenius ottivat vastuun yrityksestä ja saivat haltuunsa tunnetun brändin: 250 työntekijää ompelimoissa Teerijärvellä, Kaustisilla ja Lappajärvellä, trikoo­tehtaalla Teerijärvellä, värjäämössä Oravaisissa ja sarjonta­laitoksessa Kokkolassa.

Syrjälä ja Helenius jakoivat tehtävät tasan. Toisesta tuli toimitusjohtaja ja hallituksen varapuheenjohtaja, toisesta varatoimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja.

Terinit oli huolehtinut Suomen ja Ruotsin hiihtomaajoukkueiden edustusasuista 70-luvun puolivälistä alkaen. Ennen itsenäistymistä monet virolaiset kilpahiihtäjät harjoittelivat Suomessa ja näin syntyi Terinitin suhde Viron Hiihtoliittoon ja Olympiakomiteaan.

Kun virolaiset urheilijat olivat vuonna 1992 osallistumassa Albertvillen olympialaisiin itsenäisenä kansakuntana ensimmäistä kertaa viiteenkymmeneen vuoteen, piti joukkueelle saada kisa-asu.

Koska virolaisilla ei ollut rahaa, kokosi Syrjälä suomalaisten yritysten konsortion, joka rahoitti joukkueen asusteet. Näin Albertvillen olympialaisissa esiintyi kaksi joukkuetta, jotka kantoivat päällään Terinitin urheiluasuja – Suomi ja Viro.

Kilpailu halpatuonnin kanssa kiihtyi 90-luvulla. 1990-luvun alun syvä lama heikensi kysyntää ja devalvaatio ja valuuttaluotot aiheuttivat isot tappiot. Kun moni muu tehdas teki konkurssin, selvisi Terinit lamasta strategian muutoksella ja siirtymällä yritysmyyntiin ja korkealaatuisiin Gore-Tex-asusteisiin.

Yritysyhteistyö vei Syrjälän golfin pariin. Golf-kentästä tuli tärkeä kaupanteko- ja verkostoitumispaikka. Syrjälä alkoi järjestää toistuvia kilpailuja, kuten Terinit Open ja Maanpuolustus-golf.

Syrjälä oli luonteeltaan sosiaalinen ja ulospäin suuntautunut. Hänen verkostonsa ulottuivat yhteiskunnan kaikille sektoreille ja hänellä oli kyky saattaa oikeat ihmiset yhteen.

Monet liikekumppanuudet syvenivät vuosikymmeniä kestäneiksi läheisiksi ystävyyssuhteiksi. Syrjälä kantoi vastuuta läheisistään ja oli saapuvilla, kun tarvittiin tukea.

Meri oli Lauri Syrjälän suuri rakkaus. Hän aloitti viklapurjehtijana, kävi merisotakoulun ja oli opiskeluaikana Teekkari­purjehtijoiden kommodori. Myöhemmin harrastus jatkui matkapurjehduksilla perheen ja ystävien kanssa.

Lauri Syrjälän perheeseen kuuluivat Leena-vaimo, kaksi tytärtä ja neljä lastenlasta.

Martti Syrjälä

Matti Helenius

Kalevi Suortti


Kirjoittajat ovat Lauri Syrjälän veli, yhtiökumppani ja ystävä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet