Muistot

Antti Helenius 1930–2019

KHT-tilintarkastaja

KHT-tilintarkastaja Antti Helenius kuoli nopeasti edenneeseen sairauteen 22. toukokuuta 2019 Helsingissä. Hän oli syntynyt 30. marraskuuta 1930 Laviassa kauppiasperheen kolmesta lapsesta nuorimmaisena.

Helenius kirjoitti ylioppilaaksi 1950 Porin suomalaisesta yhteiskoulusta ja valmistui ekonomiksi 1953 Helsingin kauppakorkeakoulusta. Varusmiespalveluksen päättyessä keväällä 1954 Helenius huomasi lehdessä ilmoituksen, jossa haettiin tilintarkastuskokemusta omaavaa ekonomia uuteen yhtiöön. Sen olivat perustaneet KHT Olle V Salmi sekä KHT Henrik Virkkunen. Virkkunen oli Kauppakorkeakoulun laskentatoimen opettaja, josta tuli myöhemmin koulun rehtori.

Helenius haki rohkeasti paikkaa, vaikka toivottu kokemus täysin puuttuikin. Virkkunen muisti etevän oppilaansa ja palkkasi hänet yhtiön ensimmäiseksi työntekijäksi.

Kauppatieteen kandidaattitutkinnon (1958) ja KHT-tutkinnon (1960) jälkeen hänet otettiin osakkaaksi yhtiöön, jonka nimeksi vakiintui Salmi, Virkkunen & Helenius (SVH). Antti Helenius oli toimitusjohtajana 1969–87 ja hallituksen puheenjohtajana 1988–93.

Jäätyään eläkkeelle hän perusti SVH:n perinneseuran. Se kokoontuu säännöllisesti keskustelemaan tilintarkastuksen ajankohtaisista kysymyksistä. Vielä pari päivää ennen kuolemaansa Helenius valmistautui kertomaan muistelujaan toimiston nykyjohdolle.

Helenius oli monien merkittävien yhtiöiden ja yhteisöjen tilintarkastaja. Parhaimmillaan noin puolet Helsingin pörssinoteeratuista yhtiöistä oli toimiston asiakkaita. Helenius oli muun muassa Sanoma-yhtiön monivuotinen tilintarkastaja.

Helenius oli maamme tunnetuimpia ja arvostetuimpia ammattilaisia sekä alan keskeinen hahmo ja mielipidevaikuttaja.

SVH kehittyi hänen johdollaan voimakkaasti. Yritystoiminta kansainvälistyi ja tilintarkastajien oli seurattava kehitystä. SVH liittoutui jo 1980-luvun alussa kansainvälisiin ketjuihin ja toimii nykyään nimellä PricewaterhouseCoopers Oy (PwC).

Helenius osallistui aktiivisesti järjestötoimintaan. Erityisesti Kauppatieteiden kandidaattiyhdistyksen, Helsingin Suomalaisen Klubin, Rotaryklubin ja Travel Club Finlandin piiristä tulivat tutuiksi lukuisat henkilöt. Hänet tunnettiin erinomaisena seuramiehenä, jonka mielipiteitä ja näkemyksiä laaja ystävä- ja tuttavapiiri arvosti suuresti.

KHT-yhdistyksen puheenjohtajana Helenius toimi 1970–72 ottaen pontevasti kantaa ammatin kehittämiskysymyksiin. Erityisesti hän tähdensi tilintarkastuksen riippumattomuutta ja luottamuksellisuutta. Hän korosti tilinpäätösten selkeyden tärkeyttä ja vierasti liian yksityiskohtaista sääntelyä. Hän oli muotoseikoissa joustava, mutta tinkimätön periaatteissaan. Tarvittaessa hän sanoi suoraan mielipiteensä, mutta osasi halutessaan ilmaista sen niin hienotunteisesti, ettei vastaanottaja sitä heti huomannut. Hän opetti, että on tunnettava tarkastettava henkilökohtaisesti. Pelkkä tilikirjojen tarkastus ei riitä. On mentävä asiakkaan luokse, paikan päälle. Vain sillä tavalla voi ymmärtää tilinpäätöksiä.

Helenius oli kiinnostunut kaikesta uudesta. Uteliaan miehen mielenkiinto ei rajoittunut ammattiasioihin, boheemille luonteelle intoa riitti muillekin aloille kuten Reviseur-konjakin tislaamiseen Ranskassa tai maatilan isännöintiin Muurlassa. Kun purjehdus jäi keski-iässä, muodostui syksyisistä metsästysretkistä yhä tärkeämpiä. Matkat eksoottisiin kohteisiin eri puolelle maailmaa olivat mieluisia tapahtumia eläkevuosina. Antti oli aina mukana, aina menossa ja mieli virkeänä loppuun asti.

Vuonna 1954 solmitusta avioliitosta Aune Annalan kanssa on kaksi tytärtä. Uudelleen Antti avioitui 1980 arkkitehti Marja Nuuttilan kanssa. Antti jäi leskeksi vuonna 2016.

Ansioistaan talouselämässä Antti Heleniukselle myönnettiin Suomen Leijonan ritarikunnan komentajamerkki 1993. Helsingin kauppakorkeakoulun kun­nia­toh­toriksi hänet vihittiin 2001.

Tauno Haataja

Pekka Nikula

Aunus Salmi


Kirjoittajat ovat Heleniuksen yhtiökumppaneita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet