Muistot

Risto Piepponen 1938–2019

Varatuomari

Varatuomari Risto Piepponen kuoli sairauskohtaukseen 20. toukokuuta 2019 81-vuotiaana Helsingissä. Hän oli syntynyt 10. toukokuuta 1938 Ensossa, minkä hän piti aina tärkeänä asiana mainita. Olihan hän syntynyt ”luovutetulla alueella”.

Talvisodassa kaatunut isä oli ehtinyt rakentaa kotitalon Imatran Mustalammelle, jossa Piepponen asui äitinsä ja pikkusisarensa Riitan kanssa ja kävi koulua kirjoittaen ylioppilaaksi 1957 Imatran yhteislyseosta.

Suoritettuaan asevelvollisuuden Lappeenrannan rakuunapataljoonassa Piepponen muutti 1958 Helsinkiin opiskelemaan ja valmistui lainopin kandidaatiksi 1963. Auskultoituaan Piepposesta tuli varatuomari 1965. Sotilasarvoltaan hän oli reservin ma­juri.

Itse hän katsoi työuralleen olleen hyvänä pohjana aktiivisuuden Wiipurilaisessa osakunnassa ja HYY:ssa, joissa luodut ystävyyssuhteet jatkuivat läpi elämän. Hän oli erinomainen seuramies ja innokas laulaja olipa kyseessä Karjalaisten laulu tai hiukan haikeampi Kannaksen valkovuokko.

Piepponen teki tavallaan kaksi uraa, työuran pankki- ja järjestömaailmassa ja laajan vapaaehtoistyöhön perustuvan uran erilaisissa karjalaiseen kulttuuriin liittyvien yhteisöjen, kuten Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön, William ja Ester Otsakorven Säätiön, Karjalan Kulttuurirahaston ja Viipurin ta­loudellisen korkeakouluseuran hallituksissa sekä maanpuolustusta tukevien järjestöjen toiminnassa.

Piepposen työura alkoi Helsingin kauppakamarin asiamiehenä (1964–67), josta hän siirtyi Keskuskauppakamarin apulaisjohtajaksi ja lopulta apulaistoimitusjohtajaksi (1967–75).

Elinkeinoelämän Valtuuskuntaan Piepponen siirtyi johtajaksi heti valtuuskunnan perustamisesta alkaen vuonna 1975. Sieltä hän jatkoi Suomen Pankkiyhdistyksen toimitusjohtajaksi 1980 ja sieltä edelleen Suomen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtajaksi 1987, josta tehtävästä siirtyi eläkkeelle 2002.

Työuraansa Piepponen muisteli mielellään ja piti erityisesti arvossa vuosia Elinkeinoelämän Valtuuskunnan johtajana. Niinä vuosina toimitusjohtaja Max Jakobsonin johdolla puolustettiin markkinataloutta ja länsimaisia arvoja maassa, joka oli hyvin suomettunut ja kallellaan itään.

Piepponen matkusti paljon, edusti ylpeänä Suomea ja kannatti aina pohjoismaista yhteistyötä. Hän oli perusarvoiltaan isänmaallinen, mutta avarakatseinen eurooppalainen. Hän arvosti suoruutta ja rehellisyyttä ja hänellä oli tavaton luottamus tulevaisuuteen.

Kahdelle tyttärelleen ja kolmelle tyttärenpojalleen hän oli poikkeuksellisen tärkeä ja läheinen ihminen. Kesäpaikka Saimaan saaressa oli tärkeä kohtaamispaikka. Ristolla oli myös perheen piirissä elämään jäänyt sanonta: ”Karjalassa paistaa aina aurinko.”

Valtioneuvos Riitta Uosukainen lopetti Karjalaisen Kulttuurin edistämissäätiön lehden Piepposen 70-vuotisjuhlahaastattelun sanoihin: ”Valkovuokot kukkivat toukokuun pojalle.”

Anna Kaarina Piepponen

Matti Sipilä

Risto Voipio


Kirjoittajat ovat Risto Piepposen tytär, työtovereita ja ystäviä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet