Muistot

Jaakko Häyhtiö 1942–2019

Turvallisuusjohtaja

Turvallisuusjohtaja Jaakko Häyhtiö kuoli 19. huhtikuuta 2019 Helsingissä pitkällisen sairauden uuvuttamana. Hän oli 76-vuotias, syntynyt 24. syyskuuta 1942 Kokemäellä.

Häyhtiö aloitti työuransa poliisina ja suoritti samalla oikeustieteen kandidaatin tutkinnon Helsingin yliopistossa. Hän siirtyi liikenneministe­riöön 1973 ja sieltä sisäministe­riöön, jossa oli esittelijä ja ylitarkastaja. Hän työskenteli myös sisäministeri Heikki Tuomisen poliittisena sihteerinä.

Hän oli myös Chilen pakolaistoimikunnan jäsen ja sen oikeudellisen jaoston puheenjohtaja.

Vuoden 1983 vartioimisliikelaki on Häyhtiön kirjoittama. Hän toimi myös yksityisetsivä- ja vartioimisliiketoimikunnan sihteerinä, raha- ja arpajaistoiminnan valvojana, räjähdysvaarallisten aineiden lautakunnan ja ampuma-ase- ja ampumatarvikejaoston puheenjohtajana sekä lentoliikenteen ja eduskunnan turvaryhmän jäsenenä.

Hänet muistetaan myös neuvottelijan työstään Aeroflotin lennon kaappauksessa Suomeen 1977.

Supon valvontaosaston päällikön tehtävään Häyhtiö siirtyi 1981. Vuonna 1986 hänestä tuli Nokian turvallisuuspäällikkö ja 1996 turvallisuusjohtaja, ja tätä tehtävää hän hoiti vuoteen 2003.

Nokiassa Häyhtiö loi ympäri maailman ulottuvan turvalli­suusorganisaation. Hän ymmärsi lukuisten eri maiden kulttuuria ja tapaa toimia. Eräs Nokian kilpailija kuvasi yhtiön turvallisuutta sanoilla: ”Nokiaa on mahdoton vakoilla.”

Häyhtiölle on myönnetty muun muassa Suomen Leijonan Ritarikunnan I-luokan ritarimerkki, Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I-luokan an­sioristi ja Väestösuojelun II-luokan ansiomitali.

Urheilu ja erityisesti koripallo olivat sydämenasioita Jaakko Häyhtiölle. Hän sai myös Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansioristin ja toimi myös Koripalloliiton sääntö- ja kurinpitoyksikössä sekä kaksi kautta liittohallituksessa. Kotiseura oli Helsingin NMKY eli Namika, jossa hän toimi miesten ja naisten joukkueiden joukkueenjohtajana.

Eläkevuosinaan Häyhtiö toimi muun muassa yrityskummina. Suuren panoksensa hän antoi vaimonsa kotitaloa Vitikkalan rusthollia entisöitäessä entiseen kukoistukseensa.

Hän oli haluttu alustaja turvallisuusalan tilaisuuksissa. Hän toimi myös aktiivisesti Suomen Työnantajien Liiton (nykyinen EK) liike- ja teollisuuden neuvottelukunnassa.

Jaakko oli luonteeltaan vaatimaton ja avulias. Hän haki mieluummin sopua kuin riitaa ja halusi löytää kaikesta positiivisia asioita. Hänen perheeseen kuuluivat vaimo, poika ja lastenlapsia. Avioliitto Ulla-vaimon kanssa kesti lähes 60 vuotta.

Markus Häyhtiö

Markku Vuorela

Kirjoittajat ovat Jaakko Häyhtiön poika ja pitkäaikainen ystävä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet