Muistot

Heimo Rumpunen 1926–2019

Diplomi-insinööri

Mittavan uran rautatiehallituksessa tehnyt diplomi-insinööri Heimo Rumpunen kuoli 92-vuotiaana Hyvinkäällä 7. toukokuuta 2019. Hän syntyi Kuolemajärvellä 25. kesäkuuta 1926 perheen vanhimpana lapsena.

Sodan puhjettua Kannaksella isä Emil, rajavartioston vartiopäällikkö, jäi rintamalle ja Ida-äidille annettiin puoli tuntia aikaa pakata ja lähteä nuorempien lasten kanssa evakkojunalle.

Heimo Rumpunen jäi kotikylään kauppa-apulaiseksi ja joutui eroon muusta perheestä. Hän majaili suomalaisten sotilaiden kanssa talossa, jonka venäläisen sotalaivan tykkituli pian tuhosi.

Rumpusen oli lähdettävä vaaralliselle polkupyörämatkalle Lappeenrantaan ja edelleen junalla Loimaalle. Äiti oli sisarusten kanssa päätynyt Tyrväälle. Perhe etsi toisiaan lehti-ilmoituksilla – sattumalta saman päivän lehdessä.

Heimo Rumpusen isä kuoli 42-vuo­tiaana jatkosodassa. Rumpunen asettui äitinsä ja kolmen sisaruksensa kanssa Hyvinkäälle, ja 15-vuo­tias Heimo joutui perheen elättäjäksi. Naureskellen hän muisteli ensimmäistä virallista titteliään VR:llä: ”tilapäinen epäpätevä veturinlämmittäjä”.

Rumpunen opiskeli ensin Helsingissä Teknillisessä koulussa ja sitten Teknillisessä opistossa. Valmistuttuaan insinööriksi hän toimi Hyvinkään konepajan piirustuskonttorin päällikkönä. Puoliso Sirkka (o.s. Halme) löytyi Hyvinkäältä ja perheeseen syntyi kaksi tytärtä, Marja ja Satu.

Rumpunen halusi jatkaa opintoja teknillisessä korkeakoulussa ja suoritti sitä varten kahdessa kuukaudessa lukion oppimäärän. Hän valmistui diplomi-insinööriksi 1961 – kahden vuoden, kahdeksan kuukauden ja 25 päivän ennätysajassa. Hän matkusti Rautatiehallituksen käyttöjaoston päällikkönä konemessuille Yhdysvaltoihin ja kaikkialle Eurooppaan sekä päivätyönsä ohella toimi konepiirustuksen tuntiopettajana teknillisessä korkeakoulussa.

Eläkkeelle jäätyään Rumpunen osallistui Dar Es Salamissa vaativaan kansainväliseen projektiin Tansanian ja Sambian välisen rautatieosuuden parantamiseksi

Šakki oli Rumpusen elinikäinen harrastus. Hän voitti viidesti Hyvinkään mestaruuden, viisi mestaruutta pikašakissa ja VR:n mestaruuden vuonna 1957. Hän teki myös useita voitokkaita kilpailumatkoja ulkomaille ja perusti Oiva Mattilan kanssa šakkikerhon Hyvinkään Šakkiveteraanit.

Politiikan ja tieteen seuraaminen, laaja ystäväpiiri sekä aktiivisuus Karjala-seuroissa pitivät Heimo Rumpusen vireänä. Hänellä oli poikkeuksellisen tarkka muisti ja kertomuksia elämän varrelta, kaskuja sekä lauluja riitti loputtomasti. Vielä keväällä hän pohdiskeli, voisiko internetin välityksellä pelata šakkia avaruusasemalla työskentelevän astronautin kanssa.

Marja Rumpunen

Risto Rumpunen


Kirjoittajat ovat Heimo Rumpusen tytär ja veljenpoika.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet