Muistot

Pasi Staff 1963–2019

Komentaja

Komentaja Pasi Staff kuoli 56-vuotiaana liikenneonnettomuudessa Sastamalassa 27. toukokuuta 2019. Hän syntyi Helsingissä 11. tammikuuta 1963. Hän oli viisilapsisen perheen esikoinen.

Staff oli jo nuorena oman tiensä kulkija. Hänen harrastuksensa, hevoset, jousiammunta ja malminetsintä, eivät olleet niitä tavallisimpia. Muut lähtivät vaihto-oppilaaksi Yhdysvaltoihin, Pasi Skotlantiin. Vuosi vaihto-oppilaana herätti kiinnostuksen ulkomaihin, kieliin ja kulttuureihin.

Staff hakeutui upseerin uralle ja valmistuttuaan kadettikoulusta hänen ensikomennuksena oli Kuuskajaskarin linnake. Tämän jälkeen tie vei Utöseen, jossa hän toimi lopulta linnakkeen päällikkönä.

Utö oli Pasi Staffin elämän vedenjakaja. Hänelle rakas meri, saaren historia ja luonto antoivat elämänpituisen voimanlähteen, mutta toisaalta Utössä hän kohtasi suuren tragedian.

Syyskuussa 1994 autolautta Estonia upposi Utön kaakkoispuolella. Staff johti saaressa pelastustöitä.

Estonia oli hänen elämässään aina läsnä. Pasi on sanonut, ettei päivääkään ole kulunut ilman ajatusta Estoniasta.

Utön jälkeen Staff muutti perheineen Suomenlinnaan, ja Maanpuolustuskorkeakoulu alkoi. Valmistuttuaan hän työskenteli esikunnassa ja toimi erilaisissa kansainvälisissä tehtävissä Euroopan merialueiden puolustus- ja turvallisuusorganisaatioissa. Hän kuului vuosia Merimieskirkon hallitukseen ja toimi Rekkakirkko-yhdistyksen puheenjohtajana.

Staff oli aktiivi Suomenlinnan Pursiseurassa ja Rydman-sukuyhdistyksessä. Hänellä oli ”puheen lahja”, ja hän oli kysytty luennoitsija erilaisissa tilaisuuksissa. Hänen yleissivistyksensä ja tietämyksensä vakuuttivat kuulijan kuin kuulijan.

Luvia tuli Staffille iän myötä yhä tärkeämmäksi. Hän hankki sieltä Saaristo-tilan, joka oli hänelle erityisen rakas. Hänen haaveenaan oli eläkkeelle jää­tyään viettää enemmän aikaa kotiseudulla.

Haave toteutui mitä traagisimmalla tavalla – hänet haudataan isovanhempiensa viereen Luvialle. Pasille rakkaita harrastuksia kohtalokkaan moottoripyöräilyn lisäksi olivat purjehdus, gastronomia, musiikki, Saaristo-tilan kunnostus ja puutarhanhoito.

”Pasi on mies, jonka sydän on lämmin ja hyväntahtoisuus ohjaa hänen elämänsä perusarvoja. Hän laittaisi milloin vain ystäviensä edut ja tarpeet omiensa edelle. Hän jakaa ilomielin ja pyyteettömästi hyvää tahtoa muille”, kuvaili kadettiveli Pasia.

Pasi Staff rakasti elämää, loi arjesta juhlan ja lumosi tarinoillaan jokaisen – niitä juhlia ja tarinoita tulee ikävä. Pasin perheeseen kuuluivat kaksi aikuista lasta sekä hänen sielunkumppaninsa, puoliso Kirsi.

Erkki Staff

Solveig Staff

Synnöve Staff


Kirjoittajat ovat Pasi Staffin isä ja pikkusiskot.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet