Muistot

John Donnelly 1929–2019

Kunniapääkonsuli

Suomen entinen kunniapääkonsuli Dublinissa John Gerard Donnelly kuoli 90 vuoden ikäisenä Dublinissa 2. kesäkuuta 2019. Hän oli syntynyt Dublinissa 28. tammikuuta 1929.

Donnelly suoritti lakimiestutkinnon Trinity Collegessa ja King’s Innissa 1950-luvun alussa. Hän sulautti isänsä perustaman tilintarkastustoimiston Gardner & Donnellyn erääseen Irlannin suurimmista tilintarkastustoimistoista ja nousi Deloitte & Touchen hallituksen puheenjohtajaksi.

Hän toimi myös Outokummun omistaman Tara Mines -kaivosyhtiön johtokunnan puheenjohtajana.

Kuten Irish Times kertoi hänen kuolinuutisessaan, ”kor­kean profiilin tilimies ja maan johtava konkurssijuristi on lähtenyt”. Lehti palautti mieleen Donnellyn aikanaan hoitaneen kannattavaksi Corkin Murphy-olutpanimon ja myyneen sen edelleen Heinekenille.

Johnilta jäi vaimo Aiobheann ja neljä lasta.

Donnelly edusti Suomea ensin konsulina Dublinissa 1966–74, sitten pääkonsulina koko Irlannin tasavallassa 1974–99. Suomi perusti paikan päällä olevan suurlähetystön Dubliniin vasta 1989. Suurlähettiläs oli tosin akkreditoitu Irlantiin jo 1960-luvulta lähtien Alankomaista käsin. Kaupallinen sihteeri oli lähetetty Dubliniin 1980-luvun alussa.

Pääkonsuli Donnelly auttoi erittäin merkittävästi kaikkia suomalaisia heidän pyrkimyksissään, niin suurlähetystön kuin kaupallisen sihteerin viraston perustamisessa, kadonneista passeista puhumattakaan. ­Aikana, jolloin Suomella ei ollut saarella lähetettyä edustajaa, kunniakonsulista riippui asioiden joustava kulku.

Luulen, että 41-vuotisen virkaurani aikana Donnelly on paras kunniakonsuli, jonka olen tavannut.

John Donnellylle myönnettiin toiminnastaan Suomen hyväksi sekä Suomen Leijonan komentajaristi vuonna 1977 että Suomen Valkoisen Ruusun komentajaristi vuonna 1996, mikä on varsin harvinaista ja edellyttää poikkeuksellisia ansioita.

Vuonna 1984 John kertoi, että hän oli hyvin nuorena vapaaehtoisena osallistunut kesäkuussa 1944 brittirykmenttien riveissä Normandian maihinnousuun. Kun kysyin, miksei hän ollut mukana juuri 1984 kesäkuussa pidetyissä maihinnousun 40-vuotisjuhlallisuuksissa, hän sanoi:

”Vannoin silloin, että jos selviäisin hengissä siitä päivästä, en koskaan enää tulisi tälle rannikolle.”

Matti Häkkänen

Kirjoittaja oli suurlähettiläs Irlannissa 1983–87, John Donnellyn ystävä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet