Muistot

Aulikki Nissinen 1940–2019

Professori

Professori Aulikki Nissinen kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen kesämökillään Pohjois-Savossa 13. heinäkuuta 2019. Hän oli 79-vuotias, syntynyt 20. toukokuuta 1940.

Nissinen valmistui sairaanhoidon opettajaksi 1971 ja siirtyi sen jälkeen opiskelemaan lääketiedettä juuri aloittaneessa Kuopion korkeakoulussa. Jo opiskeluaikana Nissinen hakeutui Pohjois-Karjala-projektin tutkimusryhmään, ja hän oli koko projektin ajan sen keskeisiä toimijoita.

Lääkäriksi hän valmistui 1977 ja lääketieteen ja kirurgian tohtoriksi 1980 väiteltyään Pohjois-Karjala-projektin verenpaineohjelmasta.

Nissinen toimi kansanterveyslaitoksen erikoistutkijana, osastonjohtajana ja tutkimusprofessorina eri vaiheissa vuosina 1980–2006. WHO:n Geneven päämajan kroonisten tautien osastolla hän palveli medical officer -toimessa 1986–1988 ja Kuopion yliopiston kansanterveystieteen professorina 1989–2001.

Nissinen oli Pohjois-Karjala-projektiin liittyneiden eri hankkeiden lisäksi keskeisesti mukana useissa muissa tutkimushankkeissa. Tällaisia olivat monet WHO:n päämajan globaalit ja Euroopan aluetoimiston koordinoimat kroonisten tautien riskitekijätutkimukset. Hän johti 1980-luvulta alkaen niin sanotun Seitsemän maan tutkimuksen Suomen-osuutta, joka oli professori Karvosen johdolla käynnistynyt vuonna 1959.

Nissinen oli näiden hankkeiden pohjalta kannustamassa uusiin avauksiin, joista ehkä tunnetuin on muistisairauksien epidemiologiaan ja ehkäisyyn tähtäävä tutkimuskokonaisuus. Eri hankkeissa hänellä oli harvinainen kyky organisoida asiat tehokkaasti. Nissisellä oli yli 500 kansainvälistä tieteellistä julkaisua.

Aulikki Nissisellä oli suuri määrä kotimaisia ja kansainvälisiä oppilaita, joista monet ovat nyt merkittävissä tehtävissä. Hän oli paljon käytetty WHO:n ja muiden hankkeiden asiantuntija. Nissisellä oli laaja kansainvälinen tutkijaverkosto ulottuen muun muassa Kiinaan, Chileen, Maltalle, Portugaliin ja Nigeriaan, ja hänellä oli laaja ystäväpiiri niin Suomessa kuin ulkomailla.

Aulikki Nissinen oli ystävällinen, valoisa, avulias ja kannustava – samalla realisti ja visionääri.

Aulikille läheisiä olivat lapset ja lapsenlapset sekä taide, musiikki ja puutarhanhoito.

Pekka Puska

Jaakko Tuomilehto

Erkki Vartiainen


Kirjoittajat olivat Aulikki Nissisen läheisiä työtovereita.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet