Muistot

Arvi Larsen 1939–2019

Lääketieteen tohtori

Lääketieteen tohtori Arvi Larsen kuoli Lundissa Ruotsissa 17. heinäkuuta 2019 79-vuotiaana. Hän oli syntynyt Sortavalassa 14. syyskuuta 1939.

Arvi oli vain parin viikon ikäinen, kun sodan uhan kasvaessa Haakon ja Sirkka Larsenin viisilapsinen perhe lähti evakkoon. He asettuivat Tampereelle.

Arvi Larsenin evakkomatka jatkui tavallaan koko elämän ajan. Isoisä, metallimies Hans Christian Larsen, oli aikanaan muuttanut Norjasta Loimaalle valmistamaan rautanauloja.

Ympyrä sulkeutui, kun Larsen teki viimeiset työvuotensa isoisänsä maisemissa Norjassa.

Larsen valmistui Tampereen lyseosta ylioppilaaksi 1959 ja Turun yliopistosta lääkäriksi 1967.

Hän väitteli Helsingin yliopistossa 1974, erikoistui reumatologiksi ja teki reumalääkärin työtä 1970-luvulla Heinolan reumasairaalassa, josta siirtyi pian vastaavaan työhön Ruotsiin ja Norjaan. Suomeen hän ei enää palannut.

Tutkijana Larsen kehitti nivelreuman vaikeusasteen arvioinnissa kansainvälisesti käytetyn Larsenin asteikon, jonka myötä hän nousi alansa siteeratuimpien ja tunnetuimpien tutkijoiden joukkoon.

Vuonna 1974 hän siirtyi tutkijaksi ensin Yhdysvaltoihin, sitten Britanniaan ja toimi myös Turun yliopistossa dosenttina.

Larsen oli klassisen musiikin, oopperan, filosofian ja kirjallisuuden suuri ystävä.

Jo kouluvuosinaan 1950-luvulla hän ahmi Schopenhauerin ja Nietzschen teoksia ja kuunteli äänilevyiltä Mozartia, Tšaikovskia ja muita klassikoita.

Hän pelasi koko elämänsä ajan intohimoisesti shakkia, shakin olympialaisiin vuonna 1930 Suomen edustajana osallistuneen isänsä tapaan.

Larsenin avio- ja avoliitoista syntyi kaikkiaan kahdeksan lasta: neljä poikaa ja neljä tytärtä. Ensimmäisestä liitosta Suomessa syntyi kolme lasta, kahdesta liitosta Ruotsissa neljä lasta, ja eläkevuosinaan Larsen sai vielä lapsen Thaimaassa.

Viime vuodet hän asui Britanniassa unkarilaisen avovaimonsa kanssa.

Nuoruudessa Hermann Hessen Arosusi teki Larseniin suuren vaikutuksen. Arosuden tapaan hän oli alati liikkeessä koko elämänsä ajan.

Vielä eläkeiässä hän asui vuosia Thaimaassa sekä matkusteli ahkerasti, kunnes keväisellä lomamatkallaan Espanjassa katosi moneksi viikoksi.

Neljässä maassa asuva seitsemän naisen joukko, johon kuului sekä tyttäriä että entisiä vaimoja, paikallisti lopulta Larsenin espanjalaisesta sairaalasta ja organisoi hänen siirtonsa Ruotsiin, missä hoito jatkui.

Ruotsissa hän nautti viimeisistä viikoistaan tyttärensä ja lapsenlapsiensa kanssa ja teki päätöksen asettua pysyvästi Lun­diin. Hän kuitenkin kuoli äkillisesti sydänkohtaukseen ollessaan tekemässä hankintoja ­uuteen kotiinsa.

Senja Larsen

Sinikka Larsen

Pekka Savontaus

Kirjoittajat ovat Arvi Larsenin tytär, ensimmäinen puoliso ja läheinen ystävä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet