Muistot

Mielo Koskela 1925–2019

Mainosgraafikko

Mainosgraafikko Mielo Herman August HanoKoskela kuoli 18. kesäkuuta 2019 Helsingissä 93-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 6. joulukuuta 1925.

Koskela vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Helsingin Alppilassa, Viipurinkadun jengissä. Tällä kaveriporukalla vietettiin ­aikaa muun muassa pesäpalloa pelaten ja Vesilinnanmäellä hengaten.

Alppilavalla Koskela tapasi tulevan elämänkumppaninsa ­Eilan (o.s. Räsänen).

Talvisodan alussa Koskela oli osan aikaa evakuoituna maalle. Enimmäkseen hänen perheensä oli kuitenkin Helsingissä, sillä hänen isänsä oli töissä rautateillä eivätkä rautatieläiset joutuneet rintamalle. 17-vuotiaana syyskesällä 1943 Koskela osallistui kutsuntoihin.

Hän palveli Lapin sodassa korpraalina pioneerikomppa­niassa 1944–1945. Sodan jälkeen Koskela oli miinanpurkutöissä Lapissa.

Koskela kävi Eläintarhan kansakoulua ja Helsingin II suomalaista lyseota. Myöhemmin hän opiskeli Ateneumissa mainospiirtämistä.

Työuransa hän aloitti Taucherin somistamolla Messuhallissa ja Osuustukkukaupassa. Pitkän uran hän teki mainostoimisto SEK:ssä ja Unimarkissa mainospiirtäjänä ja art directorina. Koskela oli mukana esimerkiksi Coca-Colan lanseerauksessa. Muita asiakkaita olivat muun muassa Amer-tupakka, Sidostesukat ja Super Caravelle.

Koskela oli myös aktiivinen kuvataiteilija. Laaja ja monipuolinen tuotanto koostui enimmäkseen öljyväritöistä ja grafiikasta.

Koskelalla oli pitkä avioliitto Eilan (1929–2015) kanssa. Heille syntyi kaksi lasta, Sinikka ja Jaakko. Lapsenlapsia on viisi ja lapsenlapsenlapsia kuusi.

Koskela mielsi itsensä ”stadin kundiksi”: hän asui Puu-Pasilassa, Alppilassa, Lauttasaaressa, Maunulassa, Töölössä, Meilahdessa ja Haagassa.

Koskela oli myös intohimoinen purjehtija. Hän oli sekä Merikarhujen jäsen että Merenkävijöiden kunniajäsen. Perheen kesälomat vietettiin lähes aina purjehtimalla lähinnä Suomenlahdella ja Saaristomerellä.

Purjehdusmatkoillakin Koskelalla oli aina piirustusvälineet mukanaan.

Koskela nautti mökkeilystä ja nikkaroinnista. Hän kirjoitti lähipiirilleen filosofisia kirjelmiä, luki paljon sekä harrasti ruotsin kielen opiskelua. Hyvän yleis­sivistyksen ja suvaitsevaisuuden huomasi hänen kanssaan keskustellessa.

Ystävät ja matkustelu olivat lähellä rauhallisen ja huumorin­tajuisen miehen sydäntä. Koskelan ajatuksenjuoksu säilyi kirkkaana viime metreille saakka.

Anna Pakkanen

Kirjoittaja on Mielo Koskelan lapsenlapsi.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet