Muistot

Piero Tosi 1927–2019

Pukusuunnittelija

Pukusuunnittelija Piero Tosi kuoli 10. elokuuta 2019 kotonaan Roomassa pitkälliseen sairauteen. Hän oli 92-vuotias, syntynyt Toscanassa, Sesto Fierentossa Firenzen seudulla 10. huhtikuuta 1927.

Tosi tunnettiin etenkin yhteistyöstä ohjaaja Luchino Viscontin kanssa.

Tosi opiskeli Firenzessä Accademia di belle artissa, maailman vanhimmassa taideyliopistossa. Opiskeluaikoinaan 1948 Tosi työskenteli Franco Zeffirellin apulaisena Viscontin teatterituotannossa. Vuonna 1951 hän muutti Roomaan ja aloitti elo­kuvauransa.

Sittemmin Tosi suunnitteli puvustuksen kymmeneen Viscontin elokuvaan neljännesvuosisadan aikana 1951–1976. Niihin mahtui niin neorealismia (Bellissima, 1951) kuin eeppisiä historiallisia draamoja (Tiikeri­kissa, 1962).

Tosin ja Viscontin yhteisiä klassikoita ovat myös muun ­muassa Rocco ja hänen veljensä (1960) ja Kuolema Venetsiassa (1971). Jälkimmäisessä Tosin puvut, huivit ja hatut ilmensivät Dirk Bogarden roolihahmoa siinä kuin näyttelijäkin.

Muita suuria ohjaajia, joiden elokuvia Tosi puvusti, olivat Vittorio de Sica (Oscar-palkittu Eilen, tänään, huomenna, 1963), Pier Paolo Pasolini (Medeia, 1969) ja Liliana Cavani (Yöportieri, 1974).

Pukusuunnittelijana aloittanut Zeffirelli, jonka kautta Tosi tapasi Viscontin, oli elinikäinen ystävä. Ohjaajana Zeffirelli käytti myöhemmin Tosin palveluksia kahdessa elokuvassa. Niistä La traviatan (1982) puvustuksesta Tosi sai Baftan ja yhden Oscar-ehdokkuuksistaan.

Tosi sai vuonna 2013 ensimmäisen pukusuunnittelusta jaetun kunnia-Oscarin. Hän ei koskaan käynyt Yhdysvalloissa. Oscarin otti vastaan Claudia Cardinale, jolle Tosi suunnitteli puvut kymmeneen elokuvaan.

Tosi oli vanhan koulukunnan käsityöläinen, joka vertasi pukusuunnittelua arkkitehtuuriin. Hän huolehti tarkasti pukujen historiallisesta tarkkuudesta. Tiikerikissan pukuihin hän etsi 1800-luvun kankaita.

Tosi ei koskaan mennyt naimisiin eikä hankkinut lapsia. Hänet haudataan Zeffirellien perhekappeliin Firenzessä, jossa myös kesäkuussa kuollut ystävä Franco lepää.

Harri Römpötti

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet