Muistot

Mona-Liisa Nousiainen 1983–2019

Maastohiihtäjä, muusikko

Maastohiihtäjä, muusikko Mona-Liisa Nousiainen (o.s. Malvalehto) kuoli kotonaan Kouvolassa 29. heinäkuuta 2019. Hän oli 36-vuotias, syntynyt Rovaniemellä 20. heinäkuuta 1983.

Nousiainen tuli tunnetuksi erityisesti urheilijana Suomen hiihtomaajoukkueesta. Hän edusti Suomea muun muassa neljissä MM-kisoissa sekä olympialaisissa vuonna 2014. Hänellä oli myös kaksi henkilökohtaista nuorten maailmanmestaruutta. Nousiainen lopetti huippu-urheilijanuransa keväällä 2018.

Itse tapasin Mona-Liisa Malvalehdon ensimmäistä kertaa vuonna 1991 Lapin harmonikkaviikolla, jossa hän kahdeksanvuotiaana oli oppilaana.

Huomattuani lapsen ilmeisen lahjakkuuden ehdotin hänelle, että alkaisimme treenata Hopeinen harmonikka -kilpailuun. Hän oli heti valmis.

Näin alkoi lähes vuosikymmenen mittainen menestyksekäs yhteistyömme.

Hopeisen harmonikan kilpailukappaleeksi valitsimme yhdessä Lapin äidin kehtolaulun, josta tein Malvalehdon toivomuksesta ja hänen taitojaan ajatellen melko vaativan sovituksen. Hän harjoitteli ahkerasti, ja kappale saatiin hiotuksi esittämiskuntoon hyvissä ajoin.

Yhdeksänvuotias Mona-Liisa Malvalehto oli myös vapautunut esiintyjä. Kilpailussa Ikaalisissa vuonna 1993 hän suunnittelemamme koreografian mukaisesti esityksensä loppupuolella kallisti päätään ja somasti ”nukahti” kehtolaulunsa päätteeksi.

Ansaittu voitto kruunasi yli vuoden työn.

Kilpailuvoitto innosti jatkamaan Kultainen harmonikka -kilpailuun. Etsiessämme sopivaa kilpailukappaletta soittelimme läpi lukemattomia perinteisiä harmonikalle sävellettyjä virtuoosikappaleita: Pietro Frosinia, Pietro Deiroa, Lasse Pihlajamaata…

Aina kun Malvalehto oli saanut jonkin niistä valmiiksi, hän totesi sen ”liian helpoksi”. Lopulta hän sai sanotuksi, että hän haluaa minun sovittavan hänelle kilpailukappaleen. Ohjeeksi annettiin: ”Tee siitä tosi vaikea.”

Saatuani tällaisen luottamuksen osoituksen mietin kappaletta pitkään. Lopulta valitsin tarkoituksellisesti kaikkien tunteman Metsäkukkia-valssin. Tein sovitusta sivu kerrallaan.

Lopulta sivuja kertyi seitsemän, ja niihin Malvalehto oli tyytyväinen. Näin syntyi hänelle tilaustyönä Metsäkukkia juurineen -konserttivalssi.

Mona-Liisa Malvalehto voitti viihdeharmonikan arvostetuimman kilpailun Kultaisen harmonikan 16-vuotiaana heinäkuussa 1999.

Hänelle oli kuvaavaa, että kun ohjaaja keskeytti hänen soittonsa nauhoitushäiriön vuoksi ja hän joutui odottamaan viisi minuuttia ja aloittamaan uudestaan, hän hallitsi itsensä, odotti rauhallisesti ja teki sitten täydellisen suorituksen.

Lehtihaastattelussa hän kertoi pistäneensä kaiken peliin – sataprosenttisesti. ”Tykkään esiintyä isolle yleisölle. Soittaminen tuntui nyt tosi hienolta.”Muistan Mona-Liisaa lämmöllä. Hän oli jokaisen opettajan toiveoppilas: lahjakas, innostunut, vastaanottavainen, ja asetti itselleen aina korkeat tavoitteet.

Lahjakkuus on myös ahkeruutta, lujaa tahtoa ja kykyä tehdä kovaa kurinalaista työtä.

Ja tätä kaikkea Mona-Liisalla oli.

Seppo Leino

Kirjoittaja on Mona-Liisa Nousiaisen perheystävä ja nuoruusajan harmonikansoitonopettaja.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet