Muistot

Leena Tuuteri 1920–2019

Professori

Professori Leena Tuuteri kuoli 24. heinäkuuta 2019 Kanervakodissa Espoossa. Hän oli 98-vuotias, syntynyt Helsingissä 9. lokakuuta 1920.

Tuuteri kirjoitti ylioppilaaksi Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta. Hän valmistui 1943 sairaan- ja terveydenhoitajaksi ja toimi niissä tehtävissä koko sota-ajan. Rauhan tultua hän päätti jatkaa lääkäriksi. Vuonna 1956 hän lähti Wieniin Unkarin pakolaisleirille. Kokemus terveydenhoidosta ruohonjuuritasolla oli tulevalle lääkäriopettajalle tärkeä.

Vuonna 1950 suoritettua lääkärintutkintoa seurasi tohtorinväitös 1953 ja lastentautien erikoislääkärin tutkinto 1957. Lastenklinikka oli juuri saamassa ensimmäisen suppean alan koulutusvirkansa, ja se määräsi Tuuterin alaksi kardiologian eli sydäntaudit. Kardiologian erikoislääkärinä hän toimi 22 vuoden ajan.

Tuuterista kehittyi armoitettu kliinikko, jolle diagnoosi usein onnistui pelkän kliinisen tutkimuksen, sydänfilmin ja röntgenkuvauksen avulla. Hän oli diagnostikkona legenda sydänkirurgien keskuudessa. Lastenkardiologian dosentiksi hän tuli 1967 ja osastonylilääkäriksi 1980. Hän onnistui jatkuvasti kehittämään omaa alaansa kansainvälisen kehityksen tuntumassa, vaikka hänellä ei ollutkaan mahdollisuutta pidempään koulutukseen ulkomaisessa huippukeskuksessa.

Tuuterilla oli laaja kielitaito ja kyky solmia ja ylläpitää ulkomaisia suhteita kansainvälisissä kokouksissa, joissa hän myös luennoitsijana jakoi tietämystään ja kokemuksiaan. Hän kykeni omaksumaan vaativat teknisetkin uutuudet näiden kontaktien kautta ja kirjallisuudestakin.

Hän oli sopivan ponteva alan valtakunnalliseksi kehittäjäksi. Hänen aloittaessaan imeväisikäiset sydänvikaiset lapset, vastasyntyneistä puhumattakaan, olivat ajanmukaisen hoidon ja diagnostiikan ulkopuolella, mutta hänen johdollaan päästiin vähitellen kansainväliselle huipputasolle. Hän täydensi vaikutustaan monien keskussairaaloiden säännöllisenä konsulttina. Tuuteri jäi eläkkeelle 1983 mutta vielä senkin jälkeen johti imeväisikäisten sydänpotilaiden ennusteen seurantaa.

Hänen työnsä on tunnustettu kotimaassa ja maailmalla.

Leena Tuuteri solmi avioliiton vasta eläkkeelle jäätyään arkkitehti, taiteilija Niilo Pulkan kanssa. Eläkkeellä olo avasi myös uusia harrastuksia. Hän ei omien sanojensa mukaan olisi kuitenkaan uskonut, että ryhtyisi mallintöitä harjoittamaan yli 70-vuotiaana. Sukututkimus kiinnosti Tuuteria: hän toimitti pari kokoelmaa isoisänsä, professori Emil Tudeerin kirjeitä ruotsalaisille sukulaisille. Hän kirjoitti myös selvityksen Itä-Karjalan terveydenhoidosta vuosina 1941–1944.

Vapaa-aikana Leena rentoutui patikka- ja hiihtoretkillä Lapissa. Rakkaita paikkoja hänelle olivat suvun kesämökki Lohjalla sekä myöhemmin puolison kesäpaikka Hankasalmella.

Leenan vireä äly ja huumorintaju säilyivät viimeisimpään saakka. Kollegat kunnioittivat häntä esimerkillisenä lääkärinä, opettajana ja tutkijana, hienotunteisena työtoverina ja lämminsydämisenä ihmisenä. Laajalle sukulaisjoukolle hän oli rakastettu Leena-täti, joka antoi ensiavun ja neuvot pienempiin ja suurempiin vaivoihin, sekä esikuva itsenäisenä, viisaana ja syvästi eettisenä ihmisenä. Hänen lähipiiriinsä kuului kaksi adoptiotytärtä sekä suuri joukko sisarusten, serkkujen ja puolison lapsia ja lapsenlapsia.

Jaakko Perheentupa

Eva Varis


Kirjoittajat ovat Leena Tuuterin kollega ja sisarentytär.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet